Avagy: hogyan telik a mosogató egy munkanapja?

A mosogató tevékenysége és napirendje.

Hosszú bejegyzés következik, de feltétlenül érdemes elolvasni!

A mosogatónak arany élete van! :-)

Legalább is, ami a reggeli ébresztő idejét illeti. :-)

A konyha ablakain keresztül már hat óra, fél hét körül világosság szűrődik ki, ám a mosogatónak ekkor még esze ágában sincs kibújni az ágyikóból, inkább a másik oldalára fordul, és alszik még vagy két órát. Akkor is elég "nekiugrani" az új munkanapnak ...

Persze sok előnye van annak is, ha egy kicsivel korábban kelsz, mint ahogy lehetne és nem töltöd ki a teljes alvásidőt:

-- meghallgathatod a legfrissebb híreket - németül,

-- tanulhatsz néhány újabb német kifejezést, mondatot,

-- a Facebookon megnézheted az odahaza maradt haverok előző este készített partifotóit,

-- elolvashatod az email üzenteidet, Jó-reggelt-üzenetet küldhetsz életed párjának,

-- megfogalmazhatsz, begépelhetsz egy-egy aktuális hivatalos levelet,

-- még iskolába indulás előtt beszélhetsz a gyermeke(i)ddel,

-- egy újabb fejezetet olvashatsz el kedvenc könyvedből,

-- aktualizálod a havi bevétel-kiadás listádat,

-- ellenőrizheted befektetéseid aktuális értékét,

-- új pozíciókat nyithatsz a tőzsdén,

-- vagy nyáron akár kocoghatsz, bicajozhatsz is egyet az "ép testben ép lélek" szellemében.

Nekem nagyon tetszik a 8-9 órai ébresztő lehetősége, de 7 körül már ébren szoktam lenni és inkább a fenti opciók közül választok valami hasznosat. :-)

A mosogató munkaideje értelemszerűen később kezdődik - és tovább is tart -, mint a többi konyhai dolgozóé.

A szállóvendégek számától függően jómagam 1/2 9 és 10 között kezdem a napot. Ekkor a vendégek már reggeliznek, vagy már meg is reggeliztek, a pincérek pedig hegyeket építettek az első főétkezés során használt tányérokból, csészékből, csészealjakból, müzlis tálkákból, evőeszközökből és egyéb apróságokból.

A szakács(ok) és konyhai kisegítők sem tétlenkednek, reggel kb. 8-tól szorgosan készítik az ebédet, ami olykor (vagy inkább: általában) irtózatos mennyiségű edény, fazék, lábas, serpenyő, és miegymás használatával jár. Nem egyszer arra érkeztem a konyhába, hogy a közvetlen munkaterületem mögött lévő asztal "több emelet magasságban", dugig volt pakolva mosatlan edényekkel ...

Munkaidőm első másfél-két órája azzal telik, hogy felszámoljam ezeket a hegyeket. Reggeli tornának sem rossz ... :-)

Ennek során nagy segítségemre van "legjobb barátom", egy szuper, úgy nevezett átmenő rendszerű "kalapos" mosogatógép, ami(vel) egy-egy adag (= kosár) mosatlan konyhai eszközt kb. két perc alatt varázsol(ok) tisztává:

KALAPOS.png

 (Kép forrása: legally.hu)

Ejtenék néhány szót erről a jó kis masináról illetve a kiegészítő darabokról.

A kép jobb szélén látható bevezető asztalon lévő mosogató kosárba kerülnek a pincérek által összegyűjtött tányérok, evőeszközök, illetve a konyhában használt edények és egyéb mosogatnivalók.

Miután megpakoltad a kosarat, a mosogató medence fölé csúsztatod, ahol a zuhanykaros mosogatóval "letusolod" a rakományt, ezzel egyrészt eltávolítod az ételmaradékot, másrészt pedig egy kicsit már fel is lazítod a szennyeződést.

Megjegyzem, hogy az edényekkel már nem ennyire egyszerű a helyzet, ott azért elég gyakran "játszik" a fémszálas súroló, vagyis a dörzsi is.

Ezt követően egy elegáns mozdulattal tovább csúsztatod a kosarat a mosogatógépbe, helyére kerül a kalap, és már dolgozik is a gép.

Beállításoktól függően másfél-két perc (!) múlva már emelheted is a kalapo(da)t - a gép teljesítménye előtt :-) -, és kihúzod a kosarat a kivezető asztalra.

Számomra a következő munkafázis a "mumus", nem azért, mert hű milyen nehéz, hanem mert - a kosár tartalmától függően - nem kevés időt visz el.

Igen, helyére kell pakolni a dolgokat.

A feladat igen rövid idő alatt megoldható, ha például csak tányérok, vagy csak csészék vannak a kosárban, de amikor már "ezerféle" holmiról van szó, amelyekkel ráadásul a konyha különböző szögleteibe kell elszaladnod, mindezt csúcsidőben, amikor a kollégák mindössze néhány perc alatt beterítik a rakodóasztal(oka)t újabb mosatlan cuccokkal, na, az már elég érdekes mutatvány, vagy ha úgy tetszik, jó sport ... 

A mosogató legfontosabb feladatát ezzel be is mutattam, de azért itt koránt sem ér véget a történet.

A reggeli utáni mosogatással végezve bekapcsolódok az előkészítő munkákba: krumplit, hagymát, fokhagymát pucolok, segítek a különböző saláták elkészítésében, uborkát, répát, paradicsomot, fejes salátát tisztítok, mosok, reszelek, darabolok. Privát "kedvencem" a rókagomba (der Pfifferling) tisztítása.

Ha ezekkel végeztem, akkor a konyhai tárolókban illetve az alagsorban takarítok, pakolászok, kilapítom az üres konzervdobozokat.

A sort még lehetne folytatni, a feladatok a konyhaüzem méretétől, a kollégák létszámától és az aktuális forgalomtól függnek. 

Egy biztos: unatkozni nem fogsz! Kezdetben nem hagynak, a későbbiekben pedig már Te magad is "(meg)látod a munkát" (die Arbeit sehen). 

Az ebéd utáni mosogatással rendszerint fél három körül végzek, utolsó munkafázisként letörlöm a gépet, a munkapultokat, szóval rendbe teszem a közvetlen munkakörnyezetemet.

Vége a "délelőttös" műszaknak (Feierabend), kezdődik a jól megérdemelt délutáni pihenőidő.

:-)

Este általában hat óra körül kezdek, a feladat ekkor már erőteljesen a mosogatásra koncentrálódik.

Nálunk hivatalosan kilenc óráig van meleg-konyha, de ezt akár el is lehet felejteni, nem ritkán még fél tízkor is süt-főz a szakács. És amikor végre leteszi a lantot, pontosabban a fakanalat, no, számomra akkor kezdődik az igazi móka ...

Szó szerint egy perc alatt telepakolják a mögöttem lévő asztalt a legkülönbözőbb dolgokkal, amiket az esti műszak során használtak. Köztük jó pár súrolnivalóval. Közben persze folyamatosan érkeznek az étteremből a tányérok, evőeszközök és rengeteg apró mütyür, szószos tálka, fagyis kehely, ... A tőrdöfés pedig a salátabüféből érkező tálalóedények, szedőkanalak, és egyéb apróságok.

És akkor még az esti takarításról (többek között seprés, padló felmosása) egy szót sem szóltam ...

Elsőre úgy tűnik, hogy ezzel éjfélre sem fogsz végezni ...

Ha nem egy lazább időszakban kezded mosogatói karriered, amikor még csak lézengenek a vendégek, akkor az első este garantáltan elmegy az életkedved. Különösen, ha előtte - hozzám hasonlóan - semmi tapasztalatod sem volt a vendéglátás területén.

Persze ezt is túl lehet élni, és ha már belejössz a melóba, ha kialakítasz magadnak egy megfelelő munkamódszert, akkor akár mosolyogva is leküzdhető a feladat.

Megéri! (Es lohnt sich!) :-)))

Úgy gondolom, a fentiek alapján képet kaphattál arról, hogyan is telik a mosogató egy munkanapja, mit is csinál napi 8-12 órában.

Nem állítom, hogy a teljesség igényével, minden apró részletre kiterjedően ábrázoltam heroikus konyhai küzdelmemet, ezért arra buzdítalak, hogy bátran kérdezz a napi munkával, vagy a mosogatói léttel kapcsolatosan.

Természetesen megírhatod a blog egyéb bejegyzéseivel kapcsolatos kérdéseidet is.

Ha tudok, szívesen válaszolok és segítek abban, hogy Te is mielőbb munkát találj Németország leggazdagabb tartományában, a csodálatos Bajorországban.

Úgy legyen! :-)

Címkék: napirend mit csinál a mosogató mosogató feladata műszakrend

A bejegyzés trackback címe:

https://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr854883951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabrasz 2013.02.28. 13:18:35

Helló!

Én is mosogatóként dolgozok csak éppen Tirolban!Nagyon tetszett a mosogatós meló leírása teljes mértékben magamra ismertem!:-)

Minden jót neked!

Kopi025 2013.09.14. 09:22:51

Szia!

Én most jelentkeztem Tirolba mosogatónak egy 40 szobás szállodába mosogatónak.Azt szeretném kérdezni hogy az elején segítettek neked vagy old meg ahogy tudod! Nagyon hasznosnak találtam a leírásodat !már csak a mosogatógép használatára nem találtam leírást de nagyából el tudom képzelni hogyan működik!
Ha tudsz tanácsot adni akkor azt nagyon meg köszönném!

Kopi025

mosogato 2013.09.15. 14:14:25

@Kopi025:

Szia Kopi025! :-)

Nem volt, aki profi módon betanított volna az adott munkára, mindössze a főnököm szánt arra olykor egy-két percet, hogy elmondja ill. megmutassa, mit hogyan vár el tőlem.

Ha elküldöd a Skype elérhetőségedet a mosogatonemetorszagban@postafiok.hu email címemre, akkor a napokban szívesen megosztok veled néhány praktikus infót, "trükköt," ötletet.

Üdv: Zsolt

Gabson730 2014.06.06. 12:45:25

Szia Zsolt!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy mennyire gyakori a 8 órás munkaidő ebben a munkakörben?
Illetve még, hogy vasárnapi munka mennyire jellemző?

Köszi ez eddigi munkádat, és a válaszod!

Üdv:
Gábor

mosogato 2014.06.06. 14:59:50

Kedves Gábor! Csak a saját (korábbi) munkahelyemről tudok nyilatkozni: nekem keddenként volt pihenőnapom, minden vasárnap dolgoztam. És nem csak 8 órát ... :-)

Sanyi Botos 2015.10.12. 07:15:09

Én most készülök kaprun tartomanyba egy kicsit tartok tőle mert nyelvet nem tudok és még ijen munkát nem csináltam köszönöm ablakot nagyon hasznos tanácsokat tartalmaz

mosogato 2015.11.07. 07:36:21

@Sanyi Botos: Kedves Sanyi! Köszönöm a kedves szavakat! Nyelvtudásod fejlesztésére számos lehetőséget találsz akár itt a blogon, akár a weboldalamon: www.mosogato-nemetorszagban.com.
Eredményes tanulást, a külföldi munkavállaláshoz pedig kitartást, szép élményeket és sok sikert kívánok!
süti beállítások módosítása