Megdöbbentő adatok ...

 2013.05.30. 16:41

... a jóléti Németországból:

Az alábbi képről és a (Facebook oldalamon olvasható) kapcsolódó naplóbejegyzés kapcsán eszembe jutott a német Élelmezési, Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium 2013. márciusi kiadványában szereplő néhány megdöbbentő adat.

Ezek szerint Németországban 2012-ben 11 millió tonna élelmiszer került a szemeteskukákba.

Ez kb. 275 ezer (!!!) kamion össztömegének felel meg.

(Egy kicsit tovább bontva: a legnagyobb össztömegű kamion 40 tonna. Egy ilyen jármű maximális raksúlya 24 tonna. Vagyis összesen 458333 - négyszázötvennyolcezer-háromszázharminchárom - kamion rakományának megfelelő élelmiszerről van szó. - KZs)

A pocséklásban élen járt a lakosság, az említett mennyiség 61%-át ezen fogyasztói csoport dobta a szemétbe.

A hulladékba került élelmiszer termékcsoportonkénti megoszlása:
- 44% zöldség és gyümölcs
- 20% pékáru és tésztaféle
- 12% ételmaradék
- 8% tejtermék
- 7% ital
- 6% hús, hal
- 3% egyéb

S végül "forintosítva" a pocséklás: Németország minden egyes állampolgára évente 235 eurót (közel 70.000 forintot) dob ki ily módon a kukába ...

:-(

Fénykép: Kevin Carter fotós 1993-ban Szudánban készítette az alábbi híres-hírhedt képet, amint a keselyű arra vár, hogy a csont és bőr kislány meghaljon. Carter elkészítette a képet, és mindent hátrahagyva tovább ment, miközben a kép készítésének helyszínétől 1 km-re az ENSZ egyik táborában ételt osztottak. A fotót a New York Times leközölte, és a világ jóllakott fele felkapta a fejét. 1994-ben Carter a képpel Pulitzer-díjat nyert. A nyilvánosság előtt is kiderültek a kép készítésének körülményei, a fotós nem bírta elviselni, összeroppant a személyét ért támadások súlya alatt. 1994-ben - többek között ezért is - öngyilkos lett.

A szudáni útja során készült naplóbejegyzései között az alábbit találták:
"Édes Istenem, ígérem, hogy soha többé nem hagyom veszendőbe menni az ételem, bármennyire nem ízlik nekem, és bármennyire tele is vagyok. Imádkozom, hogy legyünk sokkal érzékenyebbek a minket körülvevő világgal, és ne vakítson el saját önző természetünk és érdekeink. Remélem, hogy ez a kép örökké emlékeztetni fog minket arra, hogy milyen szerencsések vagyunk, és sosem szabad semmit eleve adottnak vennünk. Mondj el egy imát a szenvedőkért, legyen bárhol a világon, és küldd el ezt a baráti emlékeztetőt másoknak. Nézd meg, és gondolkodj el rajta, mielőtt panaszkodnál az életedre, és az általunk naponta elpocsékolt ételre. Ígérd meg ma: soha többé nem hagyok ételt kárba veszni!"

A bejegyzés trackback címe:

https://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr635336194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása