Bejelentkezés német lakcímre

 2012.12.11. 09:48

A szerencsés megérkezés és a (néhány napos?) próbamunka után ideje bejelentkezni németországi lakcímedre vagy tartózkodási helyedre.

Ehhez semmi mást nem kell tenned, mint befáradni a település hivatalába (Rathaus), azon belül a Meldebehörde-be, ahol néhány egyszerű mondattal tisztázod jöveteled célját:

"Grüß Gott! Mein Name ist XY. Seit einem/zwei/drei/... Tag/en arbeite ich hier in Z, im Hotel ABC. Ich möchte mich bei Ihnen anmelden."

A hivatalnok elkéri a személyi igazolványodat (útleveledet), majd néhány perc múlva kézhez kapod az 'ANMELDUNG bei der Meldebehörde' elnevezésű dokumentumot.

Ezzel meg is volnánk, DE!

A bejelentkezéshez praktikus magaddal vinned egy gyönyörűséges igazolványképet (biometrisches Lichtbild) ÉS a munkaszerződésedet is, így a következő - igen fontos - lépést is egy füst alatt elintézheted. 

A hosszabb ideig történő németországi tartózkodáshoz ugyanis hivatalos engedélyre van szükséged, amit egy hosszú nevű űrlap kitöltésével tudsz igényelni.

Ha ez az első alkalom, hogy Németországban munkát vállalsz, illetve még kevesebb, mint öt éve vagy az országban, akkor a hivatalnoktól kapott - hosszú nevű - űrlap "Aufenthaltsanzeige für EU/EWR-Bürger" sora előtt álló kis négyzetbe kell egy X-et tenned, az űrlap további részében pedig a szokásos adatokat (személyes adatok, családi állapot, tartózkodás célja, munkaadó neve, címe, németországi lakcímed) kell értelemszerűen megadni. Esetleg kérhetik a házassági anyakönyvi kivonatot is.

A kitöltött űrlapot és az igazolványképet átadod a hivatalnoknak, aki - a személyi igazolványod és a munkaszerződésed másolatával együtt - továbbítja az anyagodat a területileg illetékes hivatalnak, ahonnan egy-másfél hónap elteltével postázzák Neked az úgy nevezett Freizügigkeitsbescheinigung-ot, amivel a későbbiekben a legkülönbözőbb helyeken tudod hitelt érdemlően igazolni, hogy hivatalos engedéllyel, legálisan tartózkodsz Németországban.

Az egész procedúra nem több mint 15-20 perc - ÉS INGYENES!

Szóval, ha erre hivatkozva akar valaki tőled pénzt kérni (pl. "munkaközvetítő"), az erősen le akar nyúlni (man will dich nur abzocken)!

 

 

Címkék: lakcím-bejelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr914959343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása