Az ideális mosogató :-)

 2012.11.03. 16:30

Úgy tűnik, Kedves Olvasóm, hogy még az előző bejegyzésem sem tudta elvenni a kedvedet a külföldi munkavállalástól, a mosogatói tevékenységtől.

Gratulálok a kitartásodhoz és az elszántságodhoz!

További hasznos tulajdonságokon kívül bizony ezekre is nagy szükséged lesz a jövőben, az álláskereséstől kezdve egészen a szezon végi hazautazásodig.

A korábbi bejegyzések alapján már bizonyára kialakult benned egy kép a mosogatói létről, és talán már el tudtad dönteni, hogy kell-e ez neked, vagy inkább valami mással szeretnél foglalkozni és máshogyan szeretnél havi nettó 300-360 ezer forintot keresni.

Ahhoz, hogy jó döntést hozhass ezzel kapcsolatosan, az alábbiakban felsorolok néhány olyan készséget, jellemvonást és tulajdonságot, amelyekre szerintem nagy szükséged van/lesz ahhoz, hogy élvezettel, örömmel és különösebb problémák nélkül végezd napi munkádat. Nem állítom, hogy jómagam ezeknek mind birtokában lennék, de törekszem. :-)

-- jó fizikai állapot

Azt hiszem ezt nem kell túl sokáig ragoznom: napi 8, de akár 12 óra munkaidő, álló munka, nem kevés "sétával", gyakran dögnehéz edények, súlyos ládák pakolászása. Ezek miatt főként férfiaknak ajánlom a professzionális mosogatói munkát! (Bár ahogyan kollégáimtól hallom, nem kevés nőt találunk a mosogatók között. A szükség nagy úr ...)

-- nyelvtudás (legalább alapfokú)

Extrém esetben ugyan akár egy süketnéma személy is tökéletesen el tudná látni a mosogató munkakörét, de egyrészt "nem árt", ha megérted, amit mondanak, sőt reagálni is tudsz rá, másrészt a hivatalos ügyintézésben, de a szabadidős programok során is könnyebben boldogulsz, ha megfelelő szintű, aktív nyelvtudással rendelkezel. Baráti kapcsolatok építése pedig elképzelhetetlen nyelvtudás nélkül. Nyelvtanárként szívesen segítek Neked a szükséges német nyelvtudás megszerzésében.

-- stressztűrő képesség

Számtalan élethelyzetben veszed hasznát ennek a remek adottságnak, ami tanulható és fejleszthető is!

Számomra a napi munkavégzés legkritikusabb pontja az, amikor az utolsó meleg étel elkészítése után a kollégák pillanatok alatt iszonyatos mennyiségű mosatlant hordanak össze a hátam mögött lévő asztalra. Maga a tény, hogy este 10 körül, amikorra azért már kellően elfáradok, még mindig ennyi mosogatnivaló vár rám, no és utána még a takarítás is, és persze az, hogy a főnökeim kb. fél 11-re tisztán és rendben szeretik látni a konyhát, "kissé" megbolygatja lelki nyugalmamat.

Kerner Tibor 'Az öt év csodája' című könyvében http://kernertraining.hu/konyvek/az-ot-ev-csodaja-konyv/ így ír erről a - szerintem más szituációkból bizonyára számodra is ismerős - helyzetről:

""Időnyomás" alatt azt a szituációt értjük, amikor egységnyi idő alatt tízegységnyi feladatot kellene elvégeznünk, ráadásul ezek mindegyike halaszthatatlanul sürgősnek tűnik. Mit tudunk tenni ilyenkor?

Mindenek előtt higgadj le! Az amygdala (= az agy középső halántéklebenyében elhelyezkedő, mandulamagnak is nevezett, páros, mandula alakú agyterület - KZS) ilyenkor "küzdj vagy menekülj" helyzetet érzékel, és hormonokkal árasztja el a szervezetet.

De ez téves riasztás: megküzdeni nincs kivel, ha pedig elmenekülnél, annak általában súlyos következményei lennének.

Úgyhogy nyugalom!

:-)

-- tájékozottság, józan paraszti ész használata

Amikor elhatároztam, hogy német földön keresek magamnak munkát, első körben természetesen felvettem a kapcsolatot jó pár munkaközvetítővel. Kaptam rendkívül korrekt(nek tűnő) szolgáltatási ajánlatokat, de egyik-másik cég olyan dolgokért is kőkemény pénzeket tervezett felszámolni (pl. hivatali lakcímbejelentés, szerződés betegbiztosítóval, ...), amelyekről "józan paraszti ésszel" végiggondolva úgy gondoltam, hogy azokat valószínűleg egyedül és ingyen is el fogom tudni majd intézni. Mint később kiderült, igazam volt. Ráadásul gyorsan, olykor mindössze percek alatt sikerült elintézni a hivatalos ügyek zömét.

Persze nem csak a munkakeresés során, de sok egyéb más területen is hasznát veszed a józan ítélőképességnek. Ne ülj fel minden mendemondának, tájékozódj, gyűjts információt lehetőleg több forrásból is, vizsgáld meg őket kritikusan - és dönts jól!

Csak egy egyszerű példa a tájékozottsággal kapcsolatosan: az egyik alkalommal egy vasúti menetjegyet csaknem dupla áron próbáltak meg rám sózni a pályaudvaron, de nem jött össze nekik, mert előzetesen egy igen kedvező - és ténylegesen létező - ajánlatot is felfedeztem a neten. Közel 40 euró maradt a zsebemben ...

-- kedvesség

A mosoly erejéről aligha kell sokáig írnom. Ha a legnagyobb hajtás közepette is kedves vagy a körülötted lévőkhöz, ha a sok és monoton munkától fáradtan is képes vagy mosolyogni, akkor te magad is sokkal jobban fogod magad érezni - még a legnehezebb pillanatokban is. A mosoly jó hatással van mindenkire. Lächeln tut gut! :-) :-) :-)

Smile Sign                  (Kép forrása: sxc.hu)

-- humorérzék

Egy hajtós, pörgős munkahelyen "sokat ér" egy-egy időben elmesélt vicc, amelyeken akár még napokkal később is jókat tudtok derülni.

A neten számos viccoldalt találsz németül is, érdemes ezekkel mielőbb megismerkedned. 

Ízelítőül néhány ízig-vérig "konyhás" vicc a spruecheportal.de oldalról:

Wie beginnt ein schottisches Rezept für Omeletts?
"Man leihe sich drei Eier ..."

"Georg, wie schmeckt das Essen?" fragt die Frau bei Tisch.
"Warum? Suchst du schon wieder Streit?"

Er: "Wann kochst Du so gut wie meine Mutter?"
Sie: "Wenn Du soviel verdienst wie mein Vater!"

Was passiert wenn man eine Bombe in die Küche wirft?
Das Chaos bleibt aber das Gemecker hört auf!

Die junge Ehefrau hat zum ersten Mal Kekse gebacken. Durchs Küchenfenster schaut sehnsüchtig der kleine Klaus. Er bekommt einen dick mit Marmelade bestrichenen Keks. Nach ein paar Minuten ist Klaus wieder da, legt den Keks auf die Fensterbank und sagt:"Die Marmelade war prima, Tante. Hier hast du deinen Teller wieder."

Zwei Mädchen schleichen sich spät nachts von einer Party nach Hause.
"Jetzt wird meine Mutter wieder vor Wut kochen", sagt das eine zur anderen.
Da meint das andere Mädchen: "Du hast es gut! - Ich bekomme so spät nie etwas Warmes.

Als Max nach Hause kommt, entschuldigt sich seine Frau und sagt: "Heute gibt es leider kein Mittagessen.
Wir hatten einen Stromausfall." - "Was? Stromausfall? Wir haben doch einen Gasherd!" -
"Das schon. Aber der Büchsenöffner ist elektrisch.

A fejlett humorérzéked persze akkor is megmutatkozik, amikor egy-egy hibádon, sete-suta mozdulatodon, esetleg nyelvi bakidon - sértődés helyett - te magad is jót tudsz nevetni. :-)

Szeretném ezt a bejegyzést ilyen vidáman befejezni, ezért az olyan további lényeges tulajdonságokat, mint a céltudatosság, kitartás, megbízhatóság, empátia, tapintat, rendszerben való gondolkodás képessége, hála, alázat, már nem részletezném.

Zárásképpen már csak egy rövid gondolat: ha a munkaadód, közvetlen főnökeid látják, hogy boldogulsz a rád bízott feladattal, gyorsan és eredményesen dolgozol, akkor a továbbiakban meglehetősen szabadon végezheted a munkádat, nem állnak folyton a hátad mögött. Hagyják, hogy kiteljesedj a munkakörödben. 

Ez az eredményközpontú német munkakultúra egyik nagy előnye - én legalább is nagyra értékelem. :-)

Címkék: a mosogató tulajdonságai konyhás viccek

A bejegyzés trackback címe:

https://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr154886476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása