plakatterv.jpg

ÚJ: Napi nyelvtanulási tippek

 2015.11.07. 08:08

Nyelvtanulással kapcsolatos tippeket, hasznos infókat, tananyag-ajánlókat a jövőben - főként - a Twitter oldalamon találsz:

https://twitter.com/akovacszsolt

Ott azonban minden nap! :)

Köszönöm, ha követsz!

twitter.png

 

Címkék: nyelvtanulás nyelvtudás nyelvtanulás gyorsan

Ma egy rövid Facebook bejegyzésben hivatkoztam a blogomban elérhető tartalmakra, hasznos infókra.

Mivel azonban egy ideje nem frissítettem a blogomat, ezért most gyorsan megörvendeztetlek néhány aktuális mosogatói, konyhai kisegítő illetve szakács állásajánlattal.

Úgyis egyre gyakrabban kapok ezzel kapcsolatos emaileket ... :-)

Válogass kedvedre!

http://www.jobsterne.de/Search.aspx

Van miből!

:-)

 

 

Címkék: álláskeresés állásportál elhelyezkedni Németországban

Friss állásajánlatok!

 2014.06.26. 22:10

Mosogatóknak - bajor földön:

http://jobboerse.arbeitsagentur.de/vamJB/stellenangeboteFinden.html?execution=e1s1&d_6827794_p=1

Ruhpolding Kirche Sonntagshorn-001.jpg

Viel Glück! :-)

 

 

Címkék: álláskeresés munkavállalás mosogató állásportál jól fizető állás elhelyezkedni Németországban JOBBÖRSE

Otthon. Bajorországban. :-)

 2014.06.26. 21:49

36 részes (rövid-) filmsorozat a "földi Paradicsomról", Bajorország ételeiről, italairól, szokásairól, különleges kifejezéseiről.

Paradeisl.png

(Forrás: br.de)

http://goo.gl/4LK8jp

Kár lenne kihagynod! :-)

 

 

Címkék: nyelvtanulás nyelvtudás Bajorország német kifejezések nyelvtanulás gyorsan ingyenes német tanfolyam

Akár most kezded a német nyelvi tanulmányaidat, akár már hosszabb ideje próbálod elsajátítani Goethe, Schiller, Kafka illetve Thomas Mann nyelvét, a tankönyveken, nyelvtani gyakorlatokon, online feladatgyűjteményeken kívül érdekes, humoros, könnyen érthető filmsorozatok is segítenek célod elérésében. 

A 'Mosogató. Németországban' Facebook oldalon tegnap már megosztottam egy hivatkozást ezzel kapcsolatosan, most csak néhány kiegészítést szeretnék tenni, amelyekkel talán könnyebben találod meg a teljes sorozatokat és az egyes epizódokhoz tartozó feladatokat, szövegátiratokat.

 

Mein Weg nach Deutschland

http://www.goethe.de/lrn/prj/wnd/deu/mse/deindex.htm

A nyolc részből álló sorozat megtekintése előtt mindenképpen érdemes elvégezni a bevezető feladatokat, majd sorra megismerkedni a bal oldali menü kínálatával. Találsz itt blogot, fotógalériát, és további hasznos feladatokat.

 

Jojo sucht das Glück

Két nagy blokkban összesen 66 rész alkotja a sorozatot:

http://www.dw.de/deutsch-lernen/jojo-staffel-1/s-31564

http://www.dw.de/deutsch-lernen/jojo-staffel-2/s-31565

A rövid epizódokra mindig találsz néhány percet, le is töltheted azokat MP4 formátumban, így akár magaddal is viheted mobilon, táblagépen. A szövegek átiratát PDF dokumentumként is megtalálod, a szókincset (és nyelvtant) pedig interaktív módon gyakorolhatod.

 

Extra auf Deutsch

https://www.youtube.com/watch?v=yhP3OT2hxAE

Összesen 13 részt találtam, amelyekhez az alábbi oldalról elérheted a szövegek írott változatát is:

http://www.planet-schule.de/wissenspool/extra/inhalt/extra-deutsch.html

Az első rész átirata például így néz ki:

http://www.planet-schule.de/fileadmin/dam_media/swr/extra/pdf/dt_sc01.pdf

A sorozatokhoz nagyon jó szórakozást, a feldolgozásukhoz sok sikert és kitartást kívánok!

Megéri!

 

 

Címkék: nyelvtanulás sorozatok nyelvtudás német kifejezések német nyelvű mondatok nyelvtanulás gyorsan szövegátiratok

Online pályázati "mappa"

 2014.06.09. 13:38

A napokban az egyik ismerősöm azzal keresett meg, hogy az egyik álláspályázatban ’Online Bewerbungsmappe’-t, vagyis online pályázati mappát kérnek tőle, és nem tudja, mit kell ezalatt érteni.

A pályázati dokumentumokról már szóltam (http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/tags/%C3%B6n%C3%A9letrajz), így most csak röviden és célirányosan egészíteném ki a korábbi infókat.

„A Bewerbungsmappe német nyelvterületen kötelező kísérője az állásinterjúnak. A pályázónak kell összeállítani és magával vinnie a német állásinterjúra, majd odaadnia a pályáztatónak. 

A mappa egy előlapból és hátlapból áll, melyek közé lefűzősín segítségével rögzíthetjük a pályázás során benyújtott dokumentumokat. Ezek a dokumentumok a következők: nyitó oldal, motivációs levél, német nyelvű önéletrajz, bizonyítványmásolatok. 

A nyitóoldalon a megpályázott pozíció adatai, a fényképünk illetve az elérhetőségeink kell, hogy szerepeljenek.

Azoknak ajánljuk akik németországi vagy ausztriai munkára pályáznak, vagy Magyarországon adják be pályázatukat német vagy osztrák céghez. Amennyiben megkaptuk az állást, a pályázati mappánkat nem kapjuk vissza.”

(Forrás: http://www.studentbook.hu/index.php?page=datasheet&id=213&konyv=Bewerbungsmappe---kek-palyazati-mappa---Nemet-allasinterjuhoz)

Ennek online megfelelője lényegében egy weboldal, ahol ugyanazokat az adatokat és információkat tünteted fel, amiket a hagyományos, ’offline’, tehát papíralapú pályázati anyagodban is.

 2014-06-09_1332.png

(Forrás: http://www.online-bewerbungsmappe.com)

A fenti mintaoldalon jól látható, hogy az EUROPASS önéletrajzod egyes pontjai itt akár önálló menüpontként szerepelhetnek, ami még inkább áttekinthetővé teszi a rólad szóló információkat.

Sok – német nyelvű – szolgáltató kínál arra lehetőséget, hogy a pályázati anyagodat komolyabb számítástechnikai ismeretek nélkül is egyszerűen és gyorsan feltölthesd egy online tárhelyre. Bemutatkozó weboldalad általában három-hat hónapig, de igény szerint akár ettől hosszabb ideig is elérhető lesz – akár jelszavas védelemmel is - az érdeklődőknek, vagyis azon potenciális munkaadók részére, akiknek megadod weboldalad címét. A szolgáltatásért általában szerény összeget, jellemzően 20-40 eurót kérnek.

Ha szívesen megspórolnád ezt az összeget, akkor tulajdonképpen bármelyik ingyenes weboldalkészítőt is használhatod erre a célra. Igaz ugyan, hogy egyik-másik töménytelen mennyiségű reklámot is pakol az oldaladra, ami nem teszi éppen professzionálissá a weboldalad megjelenését, de némi utánajárással találsz olyat is, ahol csak elvétve látható csak egy-egy reklámüzenet.

Nem gondolom, hogy a vendéglátóiparban ragaszkodnának a postai úton megküldött, nyomtatott pályázati anyaghoz, ezért érdemes ismerkedni az ’Online-Bewerbungsmappe’-val, és persze használni is azt.

Óriási előnye, hogy:

- nem kell minden alkalommal minden dokumentumot újból és újból csatolni az email üzeneteidhez,

- látványosan és áttekinthetően jelenítheted meg a pályázati anyagodat,

- egy QR-kóddal rendkívül egyszerűen elérhetővé teszed a weboldalad,

(http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/11/08/tunj_ki_a_tomegbol_442)

- a pályázók tömegéből kitűnve „versenyelőnyre” tehetsz szert.

Sikeres pályázást kívánok!

 

Címkék: álláspályázat pályázati dokumentáció EUROPASS Bewerbungsmappe

Voki és társai

 2014.01.18. 19:37

Már sokan kérték a segítségemet a kiejtésük javításához, ezért született a mostani bejegyzés. :-)

Hogy a jövőben ne legyen gond egy ismeretlen német szöveg helyes kiejtése, érdemes kipróbálni és rendszeresen használni az alábbiakat:

1.

http://www.dict.cc/

Az oldal tetején, a narancssárga „dict.cc” felirattól jobbra látható keresőmezőbe gépelj be egy szót, kifejezést vagy akár mondatot, majd kattints a „Search” gombra!

Az általad megadott lexikai egységeket (is) tartalmazó találatoktól jobbra találsz egy kis hangszóró jelet. Rákattintva meghallgathatod az adott szöveget.

Ezen az oldalon tehát egy kész adatbázisból válogathatsz.

2.

http://www.voki.com/

Itt néhány kattintással alkothatsz egy neked szimpatikus figurát, amelyik egy általad tetszőlegesen megadott (begépelt) szöveget is szívesen "felolvas", ahányszor csak akarod. :-)

Ízelítőül egy rövid példa, a mosogatóknak készült tananyagom tizedik leckéjének néhány mondatával:

http://www.voki.com/pickup.php?scid=9240587&height=267&width=200

Jó szórakozást és hasznos időtöltést kívánok!

Címkék: nyelvtanulás nyelvtudás kiejtés német nyelvű mondatok nyelvtanulás gyorsan

Frohe Weihnachten! :-)

 2013.12.23. 00:41

boldog_kar_csonyt_1387755523.jpg_1920x1280

Békés, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag, örömteli új esztendőt kívánok minden kedves ismerősömnek, tanulómnak - idehaza és határ(ok)on túl egyaránt!

Új és aktuális állások ...

 2013.12.16. 21:33

... mosogatóknak, és a vendéglátásban elhelyezkedni szándékozóknak:

http://www.hogastjob.com/#

Sok sikert kívánok! :-)

Címkék: állásportál elhelyezkedni Németországban Tourismus-Jobportal Hogastjob

"Te nagyon jó ember vagy!"

 2013.12.10. 00:21

Közel egy éve indítottam el a kifejezetten mosogatóknak készített, ingyenes, online német tanfolyamomat. Tavaly decembere óta több, mint hétszázan (!) iratoztak fel annak reményében, hogy sikerül gyorsan megtanulni illetve átismételni a munkavállaláshoz, a mindennapi teendők zökkenőmentes elvégzéséhez, az eredményes kommunikációhoz szükséges nyelvi alapokat.

Legnagyobb örömömre rengeteg pozitív visszajelzést kaptam és kapok, köztük több olyat is, amelyben boldogan arról számol be az üzenet írója, hogy sikeresen pályázott meg egy - mosogatói - állást Németországban, vagy Ausztriában.

Néhány nappal ezelőtt szintén találtam az email fiókomban egy szívet melengető üzenetet. Mivel azóta nem sikerült egyeztetnem az üzenet írójával, így személyes adatok nélkül osztom meg a kedves sorokat:

"Szia Zsolt! Nagyon régen írtam Neked, ezért bocsánat. Jó híreim vannak! Sikerült ...-ben elhelyezkednem, mint konyhai kisegítő és mosogató. :) Voltam interjún és próbanapon is. Megfeleltem! Hála Neked! A tananyagod szinte minden egyes mondata tökéletesen bevált. A konyhafőnököm minden utasítását megértettem. Csütörtökön kezdem a munkát, holnap utazom. Most talán már sikerülni fog! A másik szállodában nem volt jó, nagyon sokat alázott a német Chef. Ez keserű pirula volt, de tapasztalatszerzés miatt mégis hasznos volt. Te nagyon jó ember vagy, örülök, hogy Veled tanulhatok! Üdv! Még írok. :)"

Ha csak ezt az egy visszajelzést kaptam volna, már akkor is úgy gondolnám, hogy érdemes volt megalkotni a tanfolyamot.

Ha a Te ismerőseidnek is hasznos lehet a hanganyaggal "felturbózott" tanulnivaló, kérlek, oszd meg velük a weboldalam címét:

http://www.mosogato-nemetorszagban.com/

Segítségedet ezúton és előre is köszönöm!

Címkék: nyelvtudás német kifejezések német nyelvű mondatok nyelvtanulás gyorsan ingyenes német tanfolyam

Tavaly októberben néztem meg először - pusztán kíváncsiságból -, mennyire kedveli a blogomat a Google, hová rangsorolja azt a "mosogató Németországban", illetve - két hónappal később - a már sokkal általánosabb "mosogató" kifejezésre.

Az akkori kiváló eredményekről beszámoltam itt a blogon is:

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2013/01/15/szeret_em

Azóta elkészült a mosogatóknak szóló német nyelvi tanfolyamom, sőt a legfrissebb infókról a kapcsolódó Facebook oldalon is értesülhetnek az érdeklődők.

Hosszú idő után ma ismételten tettem egy próbát a Google keresővel, és igazán megörültem, mivel "mosogató" kifejezésre immár mindhárom oldalam benne van az első húsz találatban. :-)

http://screencast.com/t/kzkuJ6OsR

http://screencast.com/t/RSvj9EnryVf6

A remek találati helyezéseknek is köszönhető, hogy egyre többen találnak rá a tanfolyamra, és szinte naponta kapok elismerést és köszönetet a blogban található sok hasznos infóért.

Jól esnek és köszönöm!

Danke.jpg(Kép forrása: pixabay.com)

Köszönöm továbbá a segítséget mindazoknak, akik lelkesen ajánlják a weboldalaimat rokonaiknak, barátaiknak, munkát kereső vagy éppen csak németül tanulni szándékozó ismerőseiknek.

Nekik is köszönhetően tíz hónap alatt 647-en iratkoztak fel az ingyenes német tanfolyamra, ami napi átlagban két-két új résztvevőt jelent.

http://www.mosogato-nemetorszagban.com/

Remek érzés, hogy ennyien bíztak bennem, és elfogadták a felkínált lehetőséget!

A visszajelzésekből, emailekből az is világosan látszik, hogy a tanfolyamon kívül és azon messze túlmutatóan számos egyéb területen kérnek és várnak segítséget a külföldön munkát keresők. 

Gyakran kérnek segítséget az álláspályázat elkészítéséhez, a munkaadóval történő kapcsolatfelvételhez, írásbeli és szóbeli kommunikációhoz, a kiutazáshoz, a különböző adminisztrációs feladatokkal, hivatali teendőkkel, sőt még olcsó (németországi) szállásokkal, albérlet-kereséssel kapcsolatosan is - hogy csak néhány jellemző területet említsek.

Természetesen szívesen segítek, amiben tudok, de az egyre gyakoribb ilyen jellegű megkeresések alapján úgy döntöttem, hogy ezen tevékenységemet (hamarosan) alapítványi keretek között fogom folytatni.

Reményeim szerint így sokkal több embernek tudok majd segíteni abban, hogy a külföldi munkavállalással kapcsolatos tervei mielőbb valóra váljanak. 

Jelenleg még csak az első lépésnél, az alapítvány létrehozására és működtetésére vonatkozó törvények és információk feldolgozásánál járok. 

Bízom benne, hogy sok jó ember segíti majd ezen törekvésemet erkölcsileg vagy akár anyagilag is (számítok Rád/Rátok is!), és nem kell majd túl sokáig várni az alapítvány indulásával kapcsolatos ünnepélyes bejelentésemre. :-)

Addig is kérlek, hogy itt a blogon vagy egy személyes email üzenetben írd meg nekem, Te mihez kérnél segítséget, mire lenne a leginkább szükséged ahhoz, hogy bátran neki merj indulni a nagyvilágnak és rövidebb-hosszabb ideig külföldön, például német nyelvterületen kamatoztasd szakmai ismereteidet, tapasztalataidat.

Kérdőjel.jpg(Kép forrása: pixabay.com)

Kérlek továbbá, hogy a közösségi portálokon megosztásaiddal, illetve emailekkel a jövőben is segíts barátaidnak, ismerőseidnek abban, hogy mielőbb ők is sok pénzt kereshessenek, vagy akár milliomosok lehessenek - mosogatóként vagy éppen más munkakörben!

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/11/03/mosogatobol_milliomos

Segítségedet előre is köszönöm!

 

Címkék: külföldi segítség munkavállalás alapítvány munkát keres Google elhelyezkedni Németországban mosogatóból milliomos ingyenes német tanfolyam

Tartsd kézben a kiadásaidat!

 2013.11.02. 10:50

Az előző bejegyzésemben említett 'Háztartási költségvetés-kalkulátor' adatainak naprakészen tartásához találtam egy hasznos, androidos alkalmazást:

http://androidportal.hu/2013-08-29/kiadaskontrol-androidon-one-touch-expenser

A One Touch Expenser segítségével nem merülhet feledésbe a legkisebb kiadásod (bevételed) sem, így a kalkulátorod mindig pontos és valós képet mutat majd a pénzügyeidet illetően.

Remek kényelmi "szolgáltatás", érdemes kipróbálni, alkalmazni.

Címkék: tervezés jó pénzügyi döntések kiadáskontroll költségvetés-kalkulátor

Szeretsz számolni! :-)

 2013.11.01. 18:12

Legutóbbi bejegyzésemben arról olvashattál, hogyan spórolhatsz meg (havonta akár több) tízezer forintot.

Szeretnéd tudni, hogy mennyi pénzed lesz / lenne, ha az így megtakarított pénzedet befekteted, egy, öt, tíz évre, vagy akár ettől is hosszabb időre?

Az alábbi online kalkulátor ebben nagy segítségedre lesz:

http://www.thecalculatorsite.com/finance/calculators/compoundinterestcalculator.php

Esetleg egyelőre inkább a hiteleidtől szeretnél mielőbb megszabadulni, és arra vagy kíváncsi, hogy mennyi idő alatt tudod visszafizetni a bank felé fennálló tartozásodat, ha hónapról hónapra egy adott összeget fordítasz erre a célra?

Netán további pénzügyi kalkulátorokat keresel?

Akkor érdemes elolvasnod az alábbi írást: 

http://kiszamolo.hu/igy-tudod-kiszamolni/

A bejegyzésben bemutatott programmal könnyen és rendkívül gyorsan kiszámíthatod a téged érdeklő pénzügyi értékeket.

Money.jpg

Egyszerűen szeretni fogod! :-)

És ha már a pénzügyeknél járunk.

Pénzügyi céljaid elérésében óriási segítséget jelent, ha tisztában vagy azzal, mire is költöd a pénzed hónapról hónapra.

Ehhez is találtam egy hasznos programot:

http://abszoluthozam.hu/kalkulatorok/hetkoznapi/haztartasi_koltsegvetes_kalkulator.php

Ne felejts el rákattintani a 'Bevétel- és kiadáselemzés' gombra!

Ezekkel a kalkulátorokkal biztosan szeretsz majd számolni! :-)

... ha pénzt utalsz haza külföldről:

http://www.penzcentrum.hu/ongondoskodas/kulfoldon_dolgoznal_igy_hozz_haza_tizezrekkel_tobbet.1038119.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Korábban már írtam a külföldi bankszámla-választásról (http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/12/03/nemet_folyoszamla), így most csak egyetlen gondolat (ismétlésképpen) szorosan a cikk témájához kapcsolódva:

http://screencast.com/t/06o5c8Nd2CiL

Igen, jól látod, a Sparkasse bank önkiszolgáló (SB = Selbstbedienung) automatáit használva például díjmentesen intézheted az átutalásaidat, belföldre és külföldre egyaránt, így például Magyarországra is.

Tudom, mert én is ott bankoltam ... :-)

És még az OTP is meglepően jó árfolyamon váltotta át a hazautalt devizát. :-)

2013. november 1-én. Késő este. Az RTL Klubon.

Ha teheted, nézd meg! :-)

Címkék: A bakancslista

10 forintot biztosan megér!

 2013.10.27. 19:06

Mosogatóként elég sok vegyszer fogja "szárítani" a kezeidet, ezért mindenképpen szükséged lesz majd egy jó kézkrémre (sőt, abból több tégelyre is).

Most olvastam az alábbi cikket:

http://www.retikul.hu/kencefice/creme_21_teszt

Jómagam ugyan egy másik cég készítményével tartottam elfogadható állapotban a kis kacsóimat, de egy tízest biztosan megér ez a kence is. :-)

Címkék: kézkrém

Német. INGYEN!

 2013.10.26. 11:23

Sokan és rendszeresen kérnek tőlem további - lehetőleg - ingyenes német nyelvi anyagokat.

Szívesen segítek ezek felkutatásában, megosztásában.

A folyamatosan bővülő gyűjteményt az alábbi FB oldalamon találjátok:

https://www.facebook.com/pages/Rettet-die-deutsche-Sprache/227453587294947?ref=hl

Ha szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor ne felejtsd el lájkolni az oldalt. :-)

Az egyes hivatkozásokban szereplő (forrás)oldalakon érdemes tovább nézelődni, keresgélni.

Sprechen Sie Deutsch.jpg(Forrás: pixabay.com)

Ha pedig tanulás közben elakadnál, küldd el  nekem emailben (mosogatonemetorszagban kukac postafiok pont hu) a kérdésedet, problémádat. Igyekszem mielőbb válaszolni.

Egy kicsit módosítva a Facebook-reklámban elhangzó - "Wir sind nicht allein" (= Nem vagyunk egyedül.') - szlogent: Du bist nicht allein. (= 'Nem vagy egyedül.')

http://www.dailymotion.com/video/xuj5wu_der-facebook-werbespot-in-deutscher-sprache_lifestyle

Szóval csak bátran keress, ha segítségre van szükséged.

Hasznos időtöltést, kitartást és eredményes tanulást kívánok!

 

Címkék: nyelvtudás német kifejezések nyelvtanulás gyorsan több 100 német szó gyorsan

Felkészültél a lehetőségre?

 2013.10.25. 05:37

Álomlista

 2013.10.25. 05:34

avagy: Miért ragaszkodj gyermekkori álmaidhoz?

Az előző bejegyzésemben említett két internetes oldalhoz kapcsolódóan ajánlom szíves figyelmedbe az idei év egyik nagy, amerikai sikerkönyvét:

http://www.agavebolt.com/812-alomlista.html

A kép alatt található 'Letöltés' gombra kattintva elolvashatod a regény első 28 oldalát is.

Jó szórakozást! :-)

Holnaptól ...

 2013.10.23. 10:04

Te is tettél már Szilveszterkor, illetve Újév első napján valamiféle fogadalmat?

Ha sikerült az(oka)t megtartanod, akkor Te is azon kevesek közé tartozol, akik nem a könnyebb ellenállást választják, hanem elszántan és kitartóan dolgoznak céljaik eléréséért, az álmodozáson és vágyakozáson kívül tesznek is azért, hogy életük (valamely problémás területe) mielőbb rendbe jöjjön, pozitívan változzon. 

A fogadalmak betartása, az elhatározások tettre váltása nem egyszerű. Sok esetben komoly és részletes tervezést igényel, de ez még mindig csak a kezdet. A legnagyobb nehézséget a sok kisebb-nagyobb terv következetes végrehajtása jelenti.

Ha valóban akarod a változást, ha tényleg vannak olyan céljaid, amelyeket mindenképpen el akarsz érni, akkor biztosan tetszeni fognak az alábbi - részben - ingyenes lehetőségek:


Térkép.png

1.) LifeDirector

http://www.lifedirector.com/

Az oldalon segítséget és ötleteket kapsz ahhoz, hogyan érdemes megfogalmazni az elhatározásaidat annak érdekében, hogy azokat sikeresen végre is hajtsd.

Ahhoz, hogy nemes céljaid ne merüljenek feledésbe, érdemes azokat heti rendszerességgel átnézni, értékelni. A LifeDirector rendszerében erre is van lehetőséged.

2.) Ingyenes célkitűző videótréning

http://onkepzovideok.hu/videok/indulj-el-celkituzo-videotrening

A remek önképző videósorozattal kapcsolatosan egy rövid idézet a honlapról: "A tréning arra való, hogy alaposan belegondolj, milyen helyzetben vagy most, és kitaláld, mit is kellene csinálnod, hogy jobbak legyenek a dolgok. A hangsúly a csináláson van."

Örömteli és vidám tervezést, sikeres megvalósítást kívánok!

 

 

Címkék: tervezés fogadalmak célkitűzés önképző videók

Ha olvastad a "szakadt" milliomosról (is) szóló bejegyzésemet (http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2013/10/14/a_szakadt_milliomos_esete), és tetszett a kapcsolódó cikk, akkor biztosan hasznosnak fogod találni a következő írást is:

http://gardrob.postr.hu/hogyan-lesz-pofatlanul-gazdag-az-ember

Azt hiszem, a cím (sok)mindent elárul. :-)

Hasznos időtöltést kívánok!

Rolls.jpg

 

Címkék: megtakarítás pénzt keresni jól fizető állás jó pénzügyi döntések

A "szakadt" milliomos esete

 2013.10.14. 18:22

Bízom benne, hogy - németországi - mosogatóként, vagy akár más munkakörben hamarosan Te is sokkal több pénzt keresel majd, mint jelenleg.

A magasabb fizetés, a több bevétel azonban még egyáltalán nem garancia arra, hogy anyagi gondok nélkül fogod élni az életed. 

A pénzzel kapcsolatos téves nézetek, rossz pénzkezelési szokások és az olykor teljesen irracionális pénzügyi döntések igen gyorsan kiüríthetik a mégoly tömött erszényt is ...

smiley-150548_640.png

Ismerőseim között is van olyan, aki foggal-körömmel ragaszkodik az újonnan, de svájci frank alapú hitelre vásárolt, immár sokéves, középkategóriájú autójához, pedig ha időben visszaadta volna azt a banknak, akkor abból a pénzből, amit eddig hiteltörlesztés címén kifizetett, ma már egy vadiúj, egy, de inkább két kategóriával nagyobb és értékesebb autója lehetne ... (Arról pedig már ne is beszéljünk, mennyivel jobban járt volna, ha pénzét nem egy olyan értékvesztő dologba fekteti, mint egy új autó ...)

A fentiek miatt tartottam fontosnak, hogy megosszam Veled az alábbi hasznos írást:

http://kiszamolo.hu/rossz-penzugyi-mintak-amiket-magunkkal-hoztunk/

Örülök, ha Rád nem jellemzők ezek a "vagyonölő" szokások. Ebben az esetben ajánld bátran és segítőszándékkal pénzügyi problémákkal küzdő barátaidnak, ismerőseidnek.

Címkék: mosogatóból milliomos jó pénzügyi döntések

... egy rendkívül hasznos, ingyenes, egyórás online előadás az álláskeresés legújabb lehetőségeiről, amelyekről talán még Te sem hallottál:

http://gerillaoneletrajz.hu/forradalmi-valtozasok-az-allaskeresesben/

Ha szívesen lecserélnéd jelenlegi munkahelyedet vagy éppen szeretnél mielőbb elhelyezkedni, akkor feltétlenül szánj időt erre a videóra.

Akár már a németországi mosogatói állásod megtalálásában is sokat segíthet!

Hasznos időtöltést kívánok!

 

 

Fragen im Jobinterview

 2013.10.08. 23:49

... avagy: milyen kérdésekre is számíthatsz az állásinterjún?

És persze: hogyan érdemes azokat megválaszolni?

Egy mai email üzenet adta ezen bejegyzésem ötletét, a mosogatóknak szóló, ingyenes tanfolyamom egyik résztvevője ugyanis ezzel kapcsolatos német nyelvű gyűjteményt keresett.

Az állásinterjún várható kérdések egy (jelentős) része természetesen "szakmafüggő", várhatóan és valószínűleg mást kérdeznek egy leendő mosogatótól, mint egy villanyszerelőtől, vagy éppen orvostól.

question-mark-65833_640.jpg(Kép forrása: pixabay.com)

Vannak azonban olyan "általános" kérdések is, amelyekbe - a megpályázott munkakörtől függetlenül - bárki belefuthat.

Ilyen kérdéseket - és több helyen válaszokat is - találsz a következő oldalakon:

http://karrierebibel.de/fragenkatalog-%E2%80%93-100-typische-fragen-im-vorstellungsgesprach/

http://karrierebibel.de/die-25-hartesten-fragen-im-jobinterview-aus-personalersicht

http://www.sueddeutsche.de/karriere/vorstellungsgespraech-diese-fragen-kommen-bestimmt-1.138357

http://www.staufenbiel.de/ratgeber-service/bewerbung/vorstellungsgespraech/fragen-antworten.html

http://www.youtube.com/watch?v=_XvMpz3Td5M

https://www.m-vg.de/redline/shop/article/2095-die-111-wichtigsten-fragen-im-vorstellungsgespraech/

Hasznos időtöltést, sikeres felkészülést kívánok! :-)

 

Állásajánlatok!

 2013.10.08. 22:35

A legtöbb turisztikai központban, így a fenséges alpesi hegyekkel gazdagon ellátott Bajorországban is hamarosan beindul a téli szezon. Gőzerővel folyik az új személyzet kiválasztása, betanítása.

A blogomban korábban említett és részletesen bemutatott állásportálokon is napi sok-sok új állásajánlatot tesznek közzé.

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/11/06/variaciok_allaskeresesre

Ha az elkövetkező hónapokban szeretnél "egy kicsit" megerősödni anyagilag, akkor itt az idő a pályázatod megírására és beküldésére.

Sokan érdeklődtetek már, hogy tudnék-e ebben segíteni.

Jó hírem van: erőteljesen dolgozok azon, hogy mielőbb ebben is segíthessek Neked!

Ráadásul olcsóbban, mint gondolnád ... ;-)

A fejleményekről később itt (is) tájékoztatlak majd. :-)

Addig is örömteli böngészést, eredményes pályázást és sok sikert kívánok!

 

 

Értékes hanganyagok - INGYEN!

 2013.10.08. 22:16

Az elmúlt napokban több értékes, hasznos és fontos hanganyagot, nyelvoktató videót töltöttem fel a Facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/MosogatoNemetorszagban

Ha teheted, nézd és hallgasd meg őket, érdemes!

Ha pedig Neked is tetszenek, kérlek, ajánld az oldalt barátaidnak, ismerőseidnek! Köszönöm!

Deutschland von oben

 2013.09.13. 00:23

A mai napon hazautaztam kis hazánkba, magam mögött hagytam a fenséges német földet ... Hétfőtől már a szikszói gimnazistáknak segítek felkészülni a német nyelvi érettségire. :-)

Természetesen a jövőben is szívesen megosztom majd Veled itt a blogon a Németországgal kapcsolatos érdekes írásokat, cikkeket, hasznos információkat és online tartalmakat, amelyek reményeim szerint megkönnyítik majd a külföldi munkavállalással kapcsolatos döntésedet és a kint tartózkodásodat.

Ezúttal valami egészen különleges látni-, pontosabban néznivalót ajánlok figyelmedbe.

Három részes, gyönyörű film Németország természeti és épített szépségeiről, lenyűgöző légi felvételekkel - a ZDF médiatárában:

1.) STADT

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1039766/Deutschland-von-oben-1-Stadt---in-HD?flash=off

2.) LAND

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1337208/Deutschland-von-oben-2:-Land---in-HD?flash=off

3.) FLUSS

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1905396/Deutschland-von-oben-3:-Fluss---in-HD?flash=off

Érdemes rászánni az időt!

Viel Spaß! :-)

Címkék: film utazás látnivalók Németországban

Három ország - egy jeggyel!

 2013.08.28. 15:23

Forrás: http://www.youtube.com/watch?v=Xri6RsSRKkI

Ha teheted, használd ki ezt a remek lehetőséget!

További hasznos infókat, árakat itt találsz:

http://www.euregiokarte.com

 

Címkék: utazás olcsón

Tavaly szeptember óta osztom meg a bajorországi munkavállalással kapcsolatos tapasztalataimat itt a blogon illetve december óta elérhető a kifejezetten mosogatók részére összeállított, INGYENES, online, német nyelvi tanfolyamom, amelyre azóta több, mint 500-an iratkoztak fel:

http://www.mosogato-nemetorszagban.com/

Szinte naponta kapok olyan üzeneteket, amelyben a tanfolyamom egy-egy résztvevője, vagy a blogom olvasója hálálkodik a sok értékes és praktikus ismeretért.

Ezúton is hálás köszönetem a pozitív visszajelzésekért!

Közülük nem kevesen egyből rá is kérdeznek, hogy tudnék-e nekik konkrét állást ajánlani, "egy helyet szerezni". 

Ilyenkor mindig a Jobbörse állásportált ajánlom az érdeklődők figyelmébe, de ma egy kicsit továbblépek:

http://jobboerse.arbeitsagentur.de/vamJB/stellenangeboteFinden.html?execution=e2s1&benc=W7Rx8LPLr7aB4y9KpiXzzrfiZlwmWzsXdCRF31ATgC43SCPPsBSbNwoGvuYiLUbq

Igen, ezek a jelenlegi munkahelyem állásajánlatai, és ha a "Küchenhelfer-in/Reinigungskraft m/w (Helfer/in - Küche)" linkre kattintasz, akkor arra az oldalra jutsz, ahol egyenesen a helyemre keresnek megfelelő munkaerőt. :-)

Kislányaim kérésének eleget téve, és egy sikeres álláspályázatnak köszönhetően szeptember közepén haza költözök Magyarországra, így akár Te is pályázhatsz a helyemre.

Vagyis szeptember 12-től akár Te is dolgozhatsz a ruhpoldingi Wittelsbach szállodában. :-)

Heti hat napos munkahét, kemény fizikai meló, de - anyagilag - megéri! :-)

A pályázatod benyújtása előtt feltétlenül érdemes elolvasni az alábbi blogbejegyzéseimet:

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/tags/a_mosogat%C3%B3_tulajdons%C3%A1gai

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/11/01/a_mosogato_feladata_2_reszletes_leiras_komoly_erdeklodoknek

Tisztelettel kérlek, hogy az aktuális álláslehetőségekkel kapcsolatosan ne engem, hanem a szálloda tulajdonosait, Anja és Marcus Eismannt keresd!

Sok sikert kívánok!

:-)

Magyar világ Ausztriában ...

 2013.08.19. 22:56

http://www.168ora.hu/blogblokk/magyar-vilag-ausztriaban-117497.html

... bár ezt lassan minden (dél)német településről is el lehet mondani.

Tapasztalataim szerint nagyon kevesen tudnak róla, pedig a lehetőség adott: a németországi "családi pótlék", az úgy nevezett Kindergeld gyermekenként és évente akár 2.208 - 2.580 euró plusz bevételt jelent (három szépséges kislányom után ez bizony már közel évi 2 millió forint!), mindössze kérni kell. Azt azonban kitartóan ...

Money

           (Kép forrása: sxc.hu)

Nagy fába vágja a fejszéjét az, aki Németországban Kindergeldet igényel: hosszas levelezésre és nem kevés igazolás beszerzésére van szükség ahhoz, hogy a kérelmét elfogadják és pozitívan bírálják el.

Mivel fontosnak tartottam, hogy ne csak egy, akár az interneten is fellelhető, elméleti ismeretanyagot adjak át az érintetteknek és érdeklődőknek, hanem konkrét gyakorlatias tippekkel is segítsem a gyermekes munkavállalókat, ezért mindenképpen meg akartam várni a saját kérelmem/ügyem kimenetelét, ezért vártam ezen bejegyzés megírásával több, mint egy évet.

Hangsúlyozom, hogy az alábbiak a saját, bajorországi tapasztalataimon alapulnak, lehet, hogy mások, máshol eltérő eljárásrenddel - és gyorsasággal - találkoznak.

A mindenkori hivatalos és aktuálisan érvényes információkat a familienkasse.de oldalon, illetve - a bejegyzés írásának időpontjában - itt találod:

http://www.arbeitsagentur.de/Navigation/zentral/Buerger/Familie/Kindergeld-Zuschlag/Kindergeld-Zuschlag-Nav.html

...

Első lépésként kiderítettem az illetékes hatóság elérhetőségét. A Kindergelddel kapcsolatos ügyek a Munkaügyi Hivatal (Bundesagentur für Arbeit) keretein belül működő, úgy nevezett Familienkasse hatáskörébe tartoznak. A területileg illetékes hivatal felkutatásában sokat segít az alábbi internetes oldal:

http://www.arbeitsagentur.de/nn_29892/Navigation/Dienststellen/Dienststellen-Nav.html

Jómagam először (2012. júliusában) egy egyszerű email üzenetben érdeklődtem, mi is a teendőm, ha Kindergeldet szeretnék igényelni. Ehhez egy kis segítség:

---

Sehr geehrte Familienkasse,

seit dem (Datum) arbeite ich in Deutschland, (in Bayern).

Da ich zu Hause in Ungarn (drei Töchter / ...) habe, möchte ich mich erkundigen, ob und wie ich Kindergeld in Deutschland beantragen und erhalten kann.

Mit freundlichen Grüßen,

XY

---

Rövid időn belül levélben kaptam tájékoztatást az igényléssel kapcsolatosan. Egyrészt kitöltve, aláírva vissza kellett küldenem a levélhez mellékelt KG1, KG51 nyomtatványokat, másrészt jelezték, hogy szükségük lesz a gyermekeim születési anyakönyvi kivonatának másolatára, a Magyar Államkincstár igazolására a magyarországi családi pótlék - és esetleges egyéb családtámogatási ellátás - folyósításáról, illetve a németországi munkáltatóm igazolására foglalkoztatási jogviszony fennállásáról. (Erre a KG54 számú űrlapot mellékelték.)

Küldtek továbbá egy közel 50 oldalas, 'Merkblatt Kindergeld' című tájékoztató füzetet is, amit a neten is megtalálsz - érdemes olvasgatnod:

http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Veroeffentlichungen/Merkblatt-Sammlung/MB-Kindergeld.pdf

KG1

http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Vordrucke/A09-Kindergeld/Publikation/V-Kg1-Antrag.pdf

KG51

http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Vordrucke/A09-Kindergeld/Publikation/V-Kg51-Antrag-Ausland.pdf

A kért űrlapokat innen is eléred: 

http://www.arbeitsagentur.de/nn_26532/zentraler-Content/Vordrucke/A09-Kindergeld/Publikation/Vordrucke-Kindergeld.html

Kitöltöttem, beszereztem, visszaküldtem.

---

Sehr geehrte Familienkasse,

vor allem möchte ich mich bei Ihnen bedanken, dass Sie mir die Antragsunterlagen zugeschickt haben.

Beiliegend schicke ich Ihnen die ausgefüllten und die weiteren, erbetenen Unterlagen zurück.

Mit freundlichen Grüßen,

XY

---

A továbbiakban minden levelükhöz mellékeltek egy-egy sablon válaszlevelet is, amelyet sok esetben csak a megfelelő helyen be kellett ikszelni, így az előbbihez hasonló, udvariassági leveleket már megspórolhattam. :-)

("Für die Antwort können Sie den beigefügten Vordruck verwenden.")

Két hét múlva újabb levelet kaptam a Familienkassetől, amelyben arról tájékoztattak, hogy a kérelmem ügyében egyelőre nem tudtak döntést hozni, mivel még hiányzik néhány igazolás és dokumentum.

Igazolást kellett szereznem a német adóhivataltól ("Nachweis über die beschränkte oder unbeschränkte Steuerpflicht"), ki kellett egészíttetnem a munkáltatói igazolást a heti munkaidőmmel (sehol sem szerepel erre vonatkozó kérdés a nyomtatványon), illetve a megfelelő magyar hatósággal igazoltatnom kellett, hogy alkalmazottként, vagy vállalkozóként biztosítva vagyok-e odahaza (társadalombiztosítás).

Hogy ezeket miért csak most kérik? ...

Mindezek beszerzésére és postázásra kaptam bő három hetet, különben lőttek az igénylésemnek:

"Sollten Sie bis zu diesem Termin nicht antworten oder zumindest eventuelle Hinderungsgründe mitteilen, muss der Antrag auf Kindergeld abgelehnt werden."

Még aznap levélben fordultam a területileg illetékes adóhivatalhoz:

---

Sehr geehrtes Finanzamt,

ich arbeite seit dem (Datum) als Angestellter im Hotel A in B.

Vor einigen Wochen habe ich deutsches Kindergeld bei der zuständigen Familienkasse beantragt.

Die Familienkasse hat mich um weitere Unterlagen gebeten, unter anderem auch um einen Nachweis vom deutschen Finanzamt über die beschränkte oder unbeschränkte Steuerpflicht.

Da ich den genannten Nachweis bei der Familienkasse in kurzer Zeit einreichen muss, bitte ich Sie höflichst, ihn so bald wie möglich auszustellen und per Post an meine Adresse in B zu schicken.

Ich danke Ihnen für Ihre Hilfe im Voraus!

Mit freundlichen Grüßen,

XY

---

A válaszlevél egy hét múlva meg is érkezett, de sokra nem mentem vele (és mint utóbb kiderült, a Familienkasse sem), hiszen az állt benne, hogy egyelőre nem lehet megállapítani, hogy 2012-ben - szó szerinti fordításban - "korlátlan adózási kötelezettségem lesz-e".

Adózási kérdésekben mindig ajánlott és fölöttébb érdemes szakemberhez fordulni. A neten akár magyar anyanyelvű, de Németországban élő, a helyi adótörvényeket jól ismerő könyvelőket is találhatsz, akik érthetően elmagyarázzák Neked, mit is jelent a(z) '(un)beschränkte Steuerpflicht'.

A kíváncsiaknak egy kis - német nyelvű - segítség:

http://de.wikipedia.org/wiki/Unbeschr%C3%A4nkte_und_beschr%C3%A4nkte_Steuerpflicht

A munkáltatói igazolás (Arbeitgeberbescheinigung) egy "szellősebb" részén a főnököm feltüntette a heti óraszámomat ("Angaben zur wöchentlichen Arbeitszeit: 48 Stunden") illetve ismételten alá is írta azt ("Für die Richtigkeit der Ergänzung: XY"), így már "csak" a magyarországi biztosítási jogviszonyomról kellett igazolást szereznem. 

Ehhez a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervéhez kellett benyújtanom az E104 jelű nyomtatvány iránti kérelmemet.

Egy rendkívül kedves és segítőkész szakügyintézőnőnek köszönhetően napokon belül elkészült a szükséges nyomtatvány, így időben el tudtam azt (is) küldeni a Familienkassenak.

Két hónappal később újabb levél érkezett a Familienkassetől...

Eltaláltad, egy újabb igazolást kértek, ezúttal arról, hogy valóban Németországban élek.

Erre tökéletesen megfelel a 'Meldebescheinigung' (Anmeldung bei der Meldebehörde) és/vagy a 'Freizügigkeitsbescheinigung' (Bescheinigung gemäß §5 Abs. 1 FreizügG/EU) elnevezésű igazolások, amelyekről korábban már írtam itt a blogon.

Hamarosan ismét írt a Familienkasse. Természetesen még mindig nem azt, hogy hurrá, ügyes voltam, mindent pontosan elküldtem nekik, és ezért máris folyósítják X hónapra visszamenőleg a Kindergeldet. Nem, itt még nem tartottunk ...

Most azt közölték, hogy majd csak akkor tudnak dönteni a kérelmemről, ha az aktuális (2012-es) adóévről elküldöm nekik a munkáltatóm által kiállított adóigazolást.

Arra pedig még legalább három hónapot kellett várnom ...

2012. februárjában végre megkaptam a munkáltatói adóigazolást (pedig már január elejétől rendszeresen kértem azt a főnökömtől), a másolatát továbbítottam a Familienkassenek.

Ismét eltelt egy hónap, mire újabb levél írására szánta el magát a Familienkasse: ezúttal ismét az adóhatóság állásfoglalását kérték "beschränkte oder unbeschränkte Steuerpflicht" ügyében.

Április közepén az adóhatóság végre megállapította, hogy milyen típusú adózó is vagyok én itt Németországban, az igazolást elküldtem a Familienkassenek.

2013. május végén, tíz (!!!) hónappal a Kindergelddel kapcsolatos első, érdeklődő emailem után végre megszületett a döntés: 2012. évre, arra a hat hónapra, amit Németországban töltöttem, visszamenőleg megállapították részemre a német "családi pótlékot". :-)

Június elején végre a számlámon volt a pénz! :-)

...

Már másnap köszönőlevelet küldtem a Familienkassenek, melyben egyúttal érdeklődtem, mi a teendőm, hogy 2013-ra is megkapjam a Kindergeldet.

Néhány héttel ezelőtti válaszukban ismételten munkáltatói igazolást kértek ...

Szóval, minden kezdődött/kezdődik elölről ... ... ...

...

Remélem, hogy a saját, személyes történetem alapján, - azt szakemberrel kielemezve, abból okulva, - Te már sokkal gyorsabban jutsz majd a Téged és családodat megillető támogatáshoz.

Végtelen türelmet és sok sikert kívánok hozzá! :-)

 

 

Címkék: Kindergeld német "családi pótlék"

A legutóbbi bejegyzésemben is említett Jobbörse állásportál használatát bemutató videómmal kapcsolatosan többen is érdeklődtek, további infókat kérve az első hirdetésben látható "Gesundheitspass"-ról.

Mivel a téma mindenkit érint, aki Németországban konyhai munkát vállal, ezért röviden itt osztom meg az ezzel kapcsolatos ismereteimet.

A Gesundheitspass, ami "Rote Karte" ("Piros lap"), illetve "Gesundheitszeugnis" ("Egészségi igazolás") néven is ismert, nem más, mint egy egészségügyi kiskönyv, amelyben a különböző orvosi vizsgálatokat jegyezték fel. A munkavállaló ezzel tanúsíthatta a munkaadó felé, hogy nem szenved olyan - például fertőző - betegségekben, amelyek egyértelműen kizárnák a konyhai munkavégzésből. 

Bár az álláshirdetésekben még gyakran találkozhatsz ezzel a kifejezéssel, 2001 elején ezen hivatalos "orvosi igazolás" megszűnt, helyette mindössze egy oktatáson (Belehrung für den Umgang mit Lebensmitteln) kell részt venned ahhoz, hogy német nyelvterületen valamilyen konyhai tevékenységet vállalj.

Ezt az oktatást a területileg illetékes egészségügyi hivatal (Gesundheitsamt), vagy a hivatal által kijelölt (házi)orvos végzi.

Az oktatás során alapvető információkat hallhatsz az élelmiszerek feldolgozása során betartandó legalapvetőbb higiéniai szabályokról (Lebensmittelhygiene) illetve azon kizáró okokról (betegségekről), amelyek alapján ideiglenesen vagy véglegesen eltiltanak az ilyen jellegű munkáktól.

Az oktatásra előzetesen jelentkezned kell (einen Termin vereinbaren). A fejtágításért "természetesen" fizetned is kell, általában 12-40 euró közötti összeget. (Jobb esetben a munkáltató átvállalja.)

Az oktatás végén kiállított igazolás "Bescheinigung des Gesundheitsamtes nach § 43 Abs. 1 Nr. 1 Infektionsschutzgesetz" tulajdonképpen korlátlan ideig érvényes, de:

- az igazolást (annak másolatát) legkésőbb az első hivatalos munkanapodon be kell mutatnod, át kell adnod a munkáltatódnak,

- munkába álláskor az igazolás nem lehet három hónaptól régebbi (így pl. munkáltatóváltás esetén lényegében újabb igazolást kell szerezned),

- évente (legalább egyszer) kötelező részt venned a munkáltató által szervezett, "házon belüli" ilyen témájú oktatáson.

A fentebb megadott német nyelvű kifejezések alapján további hasznos információkat találhatsz a világhálón.

Néhány ezek közül:

- http://de.wikipedia.org/wiki/Gesundheitspass

- http://www.helpster.de/gesundheitspass-beantragen-so-macht-man-es_20139#anleitung

- http://www.gutefrage.net/frage/neuer-arbeitgeber---neuer-gesundheitspass

Fontos!

A fenti információk a rendelkezésemre álló ismereteken, saját tapasztalataimon alapulnak, semmiképpen sem tekinthetők hivatalos állásfoglalásnak. A témával kapcsolatosan mindenképpen egyeztess a (leendő) munkaadóddal illetve a területileg illetékes egészségügyi hivatallal!

Jó egészséget kívánok! :-)

Címkék: Gesundheitspass Belehrung Lebensmittelhygiene

Ne ijedj meg, nem valami újfajta kompenzációs rendszerről írok, amit németországi mosogatók esetében alkalmaznának a vendéglátó egységek tulajdonosai. :-) Mosogatásért német földön továbbra is bátran elkérhetsz havi nettó 1.000-1.2000 eurót, sőt egyes helyeken akár többet is.

Ezen felül - jobb esetben - szállást és teljes ellátást is biztosít számodra a munkaadód.

Blogom olvasói illetve a kis hazánkban munkát keresők közül azonban sokan nem indulhatnak el külföldre, így otthon próbálnak értelmes pénzszerzési lehetőséget találni.

Az álláshirdetések között biztosan Te is nagyon gyakran találkoztál már olyan ajánlatokkal, ahol lényegében jutalékos rendszerben foglalkoztatnának.

Érdemes-e elvállalni az ilyen munkalehetőséget, és mire kell figyelni az ilyen ajánlatok kapcsán?

Erről szól az alábbi hasznos cikk:

http://www.hrportal.hu/c/ki-kockaztat-a-jutalekos-munkaval-20130731.html

Ha mégis inkább külföldön próbálnál szerencsét, érdemes megnézned az alábbi blogbejegyzésemben szereplő videót:

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/11/07/allaskereses_a_jobborse_portalon_video

Címkék: mosogató állásportál JOBBÖRSE

Jó deal?

 2013.08.03. 00:47

Szerintem igen!

http://www.tozsdeforum.hu/gazdasag/bye-bye-magyarorszag-felmillioan-intettek-pa-t/

(Nézd végig a videót!)

München im Sommer

 2013.07.30. 12:31

Bár München neve a sportrajongóknak a város híres és sikeres focicsapatával fonódik össze, a sörivóknak pedig elsősorban egy őszi program, az Oktoberfest (Sörfesztivál) kapcsán ismerős, München gyönyörű nyáron is.

A 'Deutsch perfekt' legfrissebb száma is ide kalauzolja el a kíváncsi nyelvtanulókat:

http://www.deutsch-perfekt.com/produkte/zeitschrift/archiv/deutsch-perfekt-82013

A tartalmas havilapot elektronikus formában, PDF dokumentumként is olvashatod:

http://www.deutsch-perfekt.com/produkte/e-paper

Néhány mintaoldalt itt találsz:

http://www.deutsch-perfekt.com/files/deutsch_perfekt/e_paper_Beispiel_DP_0709.pdf

Hasznos időtöltést kívánok!

 

Radio B5 aktuell

 2013.07.30. 12:06

És még egy ingyenes nyelvtanulási, -gyakorlási lehetőség:

http://www.br.de/radio/b5-aktuell/service/team/index.html

A Bajor Rádió B5 csatornáját online is hallgathatod, ehhez nem feltétlenül kell bajor földön tartózkodnod. :-)

Az alábbi kép alsó szélén egyértelműen jelöltem, hol is találod az élő, internetes adást:

http://screencast.com/t/81Xnll3Z

Ha pedig lemaradtál volna egy érdekes adásról, vagy egy-egy Téged érdeklő témát szívesen meghallgatnál újból, akár többször is, akkor a Podcastok között érdemes keresgélned:

http://www.br.de/radio/b5-aktuell/inhalt/podcast/index.html

Viel Spaß und gute Unterhaltung! :-)

Hitze! Hitze! Hitze!

 2013.07.30. 11:42

Bár most éppen alábbhagyott a napok óta tartó, már kínzó forróság, de a következő napoktól ismét nagy melegre számíthatunk, nem csak Magyarországon, de Németországban is.

Éppen ezért ajánlom figyelmedbe a következő - német nyelvű - hasznos tanácsokat, amelyekkel könnyebben vészelheted át az előttünk álló forró napokat:

http://web.de/magazine/wissen/klima/17672888-hitzewelle-deutschland-2013-tipps.html#.A1000311

A cikk egyben remek lehetőség arra, hogy a nyárral kapcsolatos szókincsedet egyszerűen és ingyen bővíthesd. :-)

Viel Spaß!

Aurea mediocritas

 2013.07.30. 10:53

A külföldi munkavállalás ugyan számos előnnyel jár (jó fizetés, ismeretlen városok, tájak felfedezése, nyelvtanulás, ...), de sok esetben sok mindenről le is kell mondanod: otthon maradnak a rokonok, barátok, sőt akár a párod, vagy éppen a gyermekeid is.

Ezt egy férfi talán könnyebben "feldolgozza", ám egy édesanya esetében már óriási dilemma, hogy a jobb anyagiakat vagy inkább a család közelségét válassza.

Jobb esetben egyikről sem kell lemondania, de bizony nem egy olyan édesanya írt nekem az elmúlt időben, aki az otthoni szorongató anyagi okok miatt családját hátrahagyva költözött ki külföldre, hogy előteremtse a hitelek visszafizetéséhez, illetve a gyermekei iskoláztatásához, boldogulásához szükséges pénzt.

Óriási áldozat, tisztelet érte!

Nekik, de persze minden érintettnek hasznos olvasmány az alábbi blogbejegyzés:

http://www.teljessegviraga.hu/blog/vajon-hol-az-arany-kozeput/

(Nem fűződik hozzá semmiféle érdekem, ezért nem a bejegyzés végén található tanfolyamot szeretném népszerűsíteni, vagyis nem bújtatott reklámüzenetként ajánlom figyelmedbe az írást!)

Számodra hol van az arany középút?

Címkék: munkavállalás kivándorlás

Átvertek külföldön?

 2013.07.20. 16:57

Remélem, Te nem kerültél olyan borzalmas helyzetbe, mint az alábbi cikkben említett magyar munkavállalók:

http://hvg.hu/gazdasag/20130621_Miutan_a_lengyelek_hazamentek_napi_20_ora?FullComment=true#comments

Bár egy hónappal ezelőtti írásról van szó, aktualitása - sajnos - örök.

Annak érdekében, hogy a jövőben se járj pórul, érdemes elolvasni a cikkhez kapcsolódó megjegyzéseket is, nagyon sok hasznos gondolatot (is) találsz köztük.

Jómagam egy későbbi blogbejegyzésben (hamarosan!) hasznos tanácsokkal még visszatérek a témára.

Címkék: segítség munkavállalás átvertek külföldön

Ilyenek a magyarok! (?)

 2013.07.20. 16:09

Rengeteg pozitív visszajelzést kapok a kifejezetten mosogatóknak készített, online német nyelvi tanfolyamom (http://www.mosogato-nemetorszagban.com) résztvevőitől illetve sokan reagálnak a blogbejegyzéseimre is.

Ezen felbátorodva két hónappal ezelőtt arra gondoltam, mások számára is elérhetővé teszem ezeket az internetes oldalakat. Mintegy harminc olyan Facebook oldal szerkesztőjének írtam, akik Németországban élő, dolgozó, vagy éppen oda készülő magyaroknak kínálnak hasznos infókat a közösségi oldalon.

Rövid üzenetemben felkínáltam a közösségük meglévő és leendő tagjainak a segítségemet.

Azóta mindössze négy oldal (a megszólítottak alig több, mint 10%-a) szerkesztőjétől kaptam választ, ebből kettő örömmel fogadta a felkínált segítséget, egy nem értette, hogy mit akarok, egy pedig provokációnak tartotta a felajánlott segítséget.

Utóbbit meg is kérdeztem, hogy vajon mi a provokáció abban, ha teljesen ingyen segíteni szeretnék másoknak, hogy hozzám hasonlóan havi 350 ezer forintot keressenek mosogatóként.

A válaszát idézem, érdemes megfigyelni a borzalmas nyelvi hibákat, sok mindent elárul az illetőről:

"Uram Ön aszt gondolja hoyg a Nemetorszagba a magyaroknak csak mosogato allas jut?? elnezest ez mi ?"

Egyszerűen nem értem, miért ilyenek egymással a magyarok ... :-(

Persze ez nem veszi el a kedvemet attól, hogy a jövőbeni ezzel kapcsolatos további terveimet is megvalósítsam, és hozzájáruljak ahhoz, hogy minél több honfitársam boldoguljon (legalább) külföldön, ha már otthon - az ismert gazdasági és politikai okok miatt - ez nem sikerül ...

Köszönettel veszem, ha felhívod ismerőseid figyelmét a tanfolyami oldalra illetve ezen blogra is. Biztosan hálásak lesznek Neked érte. :-)

Több mint 250 ezer magyar ...

 2013.07.11. 17:06

.. legalább fél éve külföldön dolgozik:

http://propeller.hu/itthon/2739049-gki-mar-270-280-ezer

Időről-időre találkozok a neten olyan írásokkal, statisztikákkal, amelyek a kis hazánk határain túl boldogulást kereső honfitársainkkal foglalkozik.

Érdekes módon az ilyen jellegű cikkek után olvasható megjegyzések között szinte kivétel nélkül mindig találni olyan véleményt, amely kritizálja azokat, akik külföldön vállalnak munkát.

Elgondolkodtam, vajon mi motiválhatja ezeket a - bocsánat a kifejezésért - "fikázókat".

Szerintem:

a) Tökéletesen elégedettek a magyarországi fizetésükkel, és ennek szívből örülök én is.

b) Többre és jobbra vágynak, de valami oknál fogva (családi okok, betegség, stb.) jelenleg még csak álmodoznak a külföldön megszerezhető, magasabb fizetésről.

c) Lusták és irigyek. (No comment.)

d) Egyszerűen hülyék.

Nekem sem (volt) egyszerű három kislányunktól búcsút venni, kiutazni egy-egy hosszú szezonra, és tanári diplomával mosogatni.

De!

Mindenkinek kívánom, hogy akár külföldön, akár odahaza érezze meg azt a csodálatos érzést, amikor becsületes munkával, egy munkahelyen (!), annyit tud keresni, amiből nem csak kényelmesen meg tud élni, de jut pénz utazásra, kikapcsolódásra, ajándékokra is, sőt bőven félre is tud rakni az esetleges szűkebb időkre.

Blogom korábbi bejegyzéseiben már mutattam néhány weboldalt, ahol gyakorlatilag folyamatosan találhatsz aktuális külföldi munkaajánlatokat, így mosogató állást is.

A német nyelvvel még csak ismerkedőknek pedig készítettem egy ingyenes, online tanfolyamot is:

http://www.mosogato-nemetorszagban.com/

Élj a lehetőséggel!

:-)

Címkék: álláskeresés Jobbörse ingyenes német tanfolyam

Le kell adnod a személyidet?

 2013.06.15. 15:23

Ismét egy fontos olvasnivaló, még mielőtt mende-mondákra alapoznád döntésedet:

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/csak-vegleges-kulfoldi-letelepedeskor-nem-jar-a-magyar-szemelyi-494291

Megdöbbentő adatok ...

 2013.05.30. 16:41

... a jóléti Németországból:

Az alábbi képről és a (Facebook oldalamon olvasható) kapcsolódó naplóbejegyzés kapcsán eszembe jutott a német Élelmezési, Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium 2013. márciusi kiadványában szereplő néhány megdöbbentő adat.

Ezek szerint Németországban 2012-ben 11 millió tonna élelmiszer került a szemeteskukákba.

Ez kb. 275 ezer (!!!) kamion össztömegének felel meg.

(Egy kicsit tovább bontva: a legnagyobb össztömegű kamion 40 tonna. Egy ilyen jármű maximális raksúlya 24 tonna. Vagyis összesen 458333 - négyszázötvennyolcezer-háromszázharminchárom - kamion rakományának megfelelő élelmiszerről van szó. - KZs)

A pocséklásban élen járt a lakosság, az említett mennyiség 61%-át ezen fogyasztói csoport dobta a szemétbe.

A hulladékba került élelmiszer termékcsoportonkénti megoszlása:
- 44% zöldség és gyümölcs
- 20% pékáru és tésztaféle
- 12% ételmaradék
- 8% tejtermék
- 7% ital
- 6% hús, hal
- 3% egyéb

S végül "forintosítva" a pocséklás: Németország minden egyes állampolgára évente 235 eurót (közel 70.000 forintot) dob ki ily módon a kukába ...

:-(

Fénykép: Kevin Carter fotós 1993-ban Szudánban készítette az alábbi híres-hírhedt képet, amint a keselyű arra vár, hogy a csont és bőr kislány meghaljon. Carter elkészítette a képet, és mindent hátrahagyva tovább ment, miközben a kép készítésének helyszínétől 1 km-re az ENSZ egyik táborában ételt osztottak. A fotót a New York Times leközölte, és a világ jóllakott fele felkapta a fejét. 1994-ben Carter a képpel Pulitzer-díjat nyert. A nyilvánosság előtt is kiderültek a kép készítésének körülményei, a fotós nem bírta elviselni, összeroppant a személyét ért támadások súlya alatt. 1994-ben - többek között ezért is - öngyilkos lett.

A szudáni útja során készült naplóbejegyzései között az alábbit találták:
"Édes Istenem, ígérem, hogy soha többé nem hagyom veszendőbe menni az ételem, bármennyire nem ízlik nekem, és bármennyire tele is vagyok. Imádkozom, hogy legyünk sokkal érzékenyebbek a minket körülvevő világgal, és ne vakítson el saját önző természetünk és érdekeink. Remélem, hogy ez a kép örökké emlékeztetni fog minket arra, hogy milyen szerencsések vagyunk, és sosem szabad semmit eleve adottnak vennünk. Mondj el egy imát a szenvedőkért, legyen bárhol a világon, és küldd el ezt a baráti emlékeztetőt másoknak. Nézd meg, és gondolkodj el rajta, mielőtt panaszkodnál az életedre, és az általunk naponta elpocsékolt ételre. Ígérd meg ma: soha többé nem hagyok ételt kárba veszni!"

Feltétlenül olvasd el!

 2013.05.29. 15:00

Az alábbi "kötelező olvasmányt" ma találtam a Tőzsdefórum oldalán:

http://www.tozsdeforum.hu/gazdasag/erre-figyelj-nagyon-ha-kulfoldon-dolgoznal/

Kérlek, hogy ajánld külföldre készülő ismerőseid figyelmébe is!

A nevükben is köszönöm!

Címkék: álláskeresés kivándorlás

Nincs mit hozzáfűzni:

http://mno.hu/hobbi/nemetorszag-a-vilag-legnepszerubb-orszaga-1162851

:-)

 

 

Te mire gyűjtesz?

 2013.05.26. 09:06

Egy korábbi bejegyzésemben arra kértem az olvasóimat, hogy ha van kedvük és nem titok, írják meg, mire is költenék mosogatói fizetésüket.

A visszajelzésekből kiderült, hogy sokan a már meglévő hitelüktől szeretnének mielőbb megszabadulni, mások szeretnének egy komolyabb tőkét megtakarítani, hogy abból majd utazhassanak, autót vagy éppen lakást vásároljanak.

Utóbbi céllal rendelkezőknek ajánlom figyelmébe az alábbi írást:

http://www.mfor.hu/cikkek/A_kulfoldon_dolgozo_magyarok_adhatnak_lenduletet_az_ingatlanpiacnak.html

Sikeres célelérést / célba érést kívánok mindenkinek! :-)

... mennek, vagy inkább menekülnek:

http://hvg.hu/gazdasag/20130524_Orban_elol_Erdelyig_mennek_a_nemet_cegek#rss

Képzett bevándorlók

 2013.05.24. 14:31

Egy rövid, de annál érdekesebb írást ajánlok a figyelmedbe:

http://www.blikk.hu/blikk_rovidhir/a-nemeteknel-kepzettebbek-a-bevandorlok-2191451

Akik ismernek, már sokszor hallhatták tőlem, hogy a németek nem szebbek, nem okosabbak, még csak nem is ügyesebbek, mint a magyarok, csak jó helyre születtek - jókor.

Most ezt tudományosan is bebizonyították ...

:-)

A német siker egyik titka

 2013.05.22. 23:50

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/02/28/a-nemet-siker-egyik-titka/

Nota bene: mindössze 5 (ÖT) fő!!!

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/gyorsult_a_kivandorlas_magyarorszagrol.554291.html

Címkék: kivándorlás

Felébredt a germán puma!

 2013.05.21. 23:03

http://mno.hu/gazdasag/fellendules-elott-all-a-nemet-gazdasag-1162204

Aligha kell "túlkommentálnom" a cikkben olvasottakat. :-)

Tulajdonképpen a gazdaság szinte összes területén szükség van jó szakemberekre, a segédmunkásoktól kezdve a topmenedzserekig, de rengeteg ápolót, óvónőt is keresnek. Különösen jó német nyelvtudással ...

A vendéglátás területén akár már szerényebb nyelvtudással is sikerrel pályázhatsz meg egy-egy állást, és akár mosogatóként is rövid idő alatt igen sok pénzt kereshetsz, amint erről már többször is írtam, pl. itt is:

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2013/01/22/porsche_1_ev_alatt

:-)

 

Hasznos Facebook oldalak ...

 2013.05.20. 09:15

... mindazoknak, akik Németországban szeretnének munkát vállalni, letelepedni:

https://www.facebook.com/pages/N%C3%A9metorsz%C3%A1gi-Magyarok-nemetorszagi-magyarokde/362775993835717

https://www.facebook.com/groups/munchenimagyarok/

Ha ismertek további hasznos oldalakat, kérlek, osszátok meg itt kommentben, vagy üzenjetek!

Az olvasóim nevében előre is köszönöm!

 

 

Címkék: munkavállalás kivándorlás

Tavasz Ruhpoldingban

 2013.05.20. 09:02

Egy kis ízelítő, milyen csodálatos a tavasz itt Németországban (is):

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445206138905798.1073741831.100002492476251&type=3

:-)

 

... de szerencsére a közelünkben telepedtek le! :-)))

http://kitekinto.hu/europa/2013/05/14/nemetorszag_mintha_nem_is_europaban_lenne/#komment

Aki már élt / dolgozott német földön, az tudja, miért is fűztem hozzá a mosolygós kis megjegyzésemet a cikkből származó (al)címhez.

Gyönyörű természeti környezet, anyagi- és közbiztonság, (többségében) kedves emberek.

Ha elégedetlen vagy otthoni helyzeteddel, próbáld ki magad külföldön. Németország leggazdagabb - és talán legszebb - szövetségi tartományában biztosan találsz magadnak álláslehetőséget.

Korábbi bejegyzéseimben találsz néhány konkrét ötletet is, milyen portálokon érdemes szétnézni.

Mosogatóként akár már szerény nyelvtudással is elhelyezkedhetsz. De hogy ne ezen múljon a sikered, készítettem Neked egy ingyenes tanfolyamot is, ahol a mosogatóként leggyakrabban használt kifejezéseket ismerheted meg:

http://www.mosogato-nemetorszagban.com/

Sok sikert kívánok!

Címkék: elhelyezkedni Németországban német kifejezések

A nyári szezon közeledtével egyre több állásajánlatot találhatsz a különböző állásportálokon.

A Jobbörse német oldalán jelenleg is több száz mosogatói állást hirdetnek:

http://jobboerse.arbeitsagentur.de/vamJB/stellenangeboteFinden.html?execution=e2s1&d_6827794_p=1

Sok sikert kívánok!

Beszédes adatok:

http://privatbankar.hu/karrier/mast-szeret-a-magyar-fiatal-tiszan-innen-es-tiszan-tul-257039

Ezzel kapcsolatosan csak egy rövid megjegyzés:

néhány hét múlva kezdetét veszi a nyári szezon a német és osztrák szállodákban, vendéglátóipari egységekben.

Ilyenkor lényegesen több a kapcsolódó állásajánlat a különböző portálokon, így az általam - korábbi bejegyzésekben - ajánlott weboldalakon is.

Érdemes elolvasni az álláskereséssel, önéletrajzírással kapcsolatos blogbejegyzéseimet is!

Címkék: álláskeresés önéletrajz munkavállalás rejtett állások

A cikk megjelenésének dátumából ítélve valószínűleg már lemaradtál / lemaradtunk róla :-(

http://www.borsonline.hu/20130106_tuti_allas_mosogatot_keres_az_angol_kiralyno

:-)

"Elmosogatok helyetted!"

 2013.04.02. 21:56

Érdekes és tanulságos kezdeményezés egy fiatal környezetmérnöktől, aki szívesen mosogat ...

http://hvg.hu/gazdasag/20130402_Irj_egy_emailt_es_elmosom_helyetted#rss

Érdemes végigolvasni!

Nem tudom, hány nulla, de azt biztos, hogy baromi sok! :-)

http://www.tisztajovo.hu/megujulo-energiaforrasok/2013/03/19/oriasi-megtakaritas-varhato-nemetorszagban

Adóbevallás!

 2013.03.19. 12:30

Alig két hónap maradt hátra mind a magyar-, mind a németországi adóbevallás benyújtásáig.

Mivel 2012-ben kis hazánkban is volt bevallandó jövedelmem, ezért az idén két helyen is eleget kell tennem ezen kötelezettségemnek.

A következő napokban, hetekben további hasznos információkat is közzéteszek itt a blogon e témában, így érdemes lesz visszatérned.

Addig is két hasznos oldal a német adóbevallás elkészítésével kapcsolatosan:

https://www.taxman.de/

http://www.steuerring.de/lohnsteuerhilfeverein.html

Hamarosan jelentkezem!

Címkék: adóbevallás 2012

Több, mint 55 ezer magyar él, dolgozik Ausztriában:

http://privatbankar.hu/karrier/talpra-magyar-ujabb-1151-dolgozonk-lepett-le-a-labancokhoz-256031

Németországi friss adatokat nem találtam, de gondolom, itt sem csökkent a magyarok száma ...

 

Előzd meg őket!

 2013.02.19. 08:23

Ma olvastam a Haszon magazin napindító hírlevelében:

"Tartanak a németek a román bevándorlóktól

Nem jár automatikusan szociális segély a munkavállalás szabadságával élve Németországba költöző uniós állampolgároknak – cáfolta a német munkaügyi minisztérium egy tartományi miniszter aggódását. A nyilatkozatváltás jelzi, hogy a németek tartanak a román és a bolgár szegények – főként romák - tömeges bevándorlásától. 2014 januárjától Németországnak ugyanis meg kell nyitnia álláspiacát a két EU-tagország polgárai előtt."

 

 

Külföldre költözött a falu

 2013.02.07. 23:17

http://privatbankar.hu/ado/kitantorgott-tobb-szaz-milliard-forintunk-254845

Nem csodálkozom rajta. Gondolom, Te sem ...

Címkék: kivándorlás

Telepszichiátria

 2013.02.06. 23:37

Ne ijedj meg, nem lettem zizis, de most láttam egy érdekes AdWords hirdetést és gondoltam megosztom Veled:

http://screencast.com/t/xNOhvaN3gW

Ne legyen rá szükséged, de a biztonság kedvéért talán érdemes feljegyezni. :-)

Címkék: segítség

Egy kis osztrák helyzetjelentés:

http://privatbankar.hu/karrier/a-magyarok-szoritjak-ki-a-lengyel-es-roman-munkavallalokat-ausztriaban-254434

A cikkben találsz németországi adatokat is!

Címkék: kivándorlás

13%

 2013.02.05. 08:01

Tanulságos és szomorú, de - sajnos - érthető:

http://privatbankar.hu/karrier/a-diplomasok-tobb-mint-tizede-itthagyta-az-orszagot-254772

Címkék: kivándorlás

http://www.168ora.hu/buxa/ksh-munkaeropiac-munkavallalas-109855.html

... az utolsó előtti bekezdésben!

Ha már több bejegyzésemet is olvastad, illetve ismered a mosogatóknak szóló német nyelvi tanfolyamom weboldalát (http://www.mosogato-nemetorszagban.com), akkor tudhatod, hogy a cikkben említett 250-300 ezer inkább 300-350 ezer ...

:-)

Szóval, egyelőre maradj inkább külföldön! (Szerintem.)

 

 

Vizes meló

 2013.01.22. 16:43

A honlap szerint most is betöltetlen mosogatói állás(ok) - igaz nem szárazföldön:

http://www.viking-flusskreuzfahrten.de/employment/index.aspx

Egy próbát talán megér!

Önéletrajz - felhőben

 2013.01.22. 12:04

Hanganyaggal!

http://blog.cvandmore.com/cvmore/papirbol-digitalis-a-videos-szakmai-profil-a-kozeljovo-oneletrajza/

Címkék: önéletrajz

Porsche 1 év alatt!

 2013.01.22. 11:06

Az ingyenes online tanfolyamom (http://www.mosogato-nemetorszagban.com) résztvevői között igen sok a fiatal, akik olykor nagy lelkesedéssel azt is megírják visszajelzéseikben, hogy mire is költenék a - magyar viszonyokhoz mérten igen jónak mondható :-) - mosogatói fizetésüket.

Az ifjak esetében legtöbbször persze a saját lakás és az autó szerepel az első helyen.

Nekik szeretnék kedvezni az alábbi képpel:

Porsche_1.jpg

A hasznaltauto.hu oldal jelenlegi (!) kínálatában ezer forint híján 4 millióért hirdetik ezt a csinos kis Porsche Boxstert.

Havi nettó 1.000-1.200 eurós fizetéssel rendelkező németországi mosogatóként talán még jobban izgalomba hoz az adatlapon feltüntetett 13.664 eurós ár ... :-)

Természetesen senkit sem buzdítok arra, hogy egy autóra költse szorgos munkával megkeresett pénzét.

De akinek ez az álma ... :-)

 

 

Címkék: Porsche

Egy újabb remek lehetőség arra, hogy a kifejezetten mosogatóknak szóló tanfolyamom mondatain kívül a német nyelv alapjaival illetve további témákkal is megismerkedj - amire csak buzdítani tudlak, ha valóban német nyelvterületen szeretnél dolgozni: 

http://deutschkurse.dw-world.de/KursPlattform/WebObjects/KursPlattform.woa/wo/3.1

A bal alsó sarokban található "Gastzugang" / "Guest access" gombra kattintva akár regisztráció nélkül is hozzáférhetsz ugyan a tananyaghoz, de ebben az esetben - természetesen - egyes hasznos és praktikus funkciókat nem tudsz majd használni.

A tananyag "szépséghibája", hogy egy árva magyar szót sem találsz benne, így én továbbra is inkább a már korábban javasolt anyagokat ajánlom:

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/12/10/egyeni_nyelvtanulas_villamgyorsan

A Deutsche Welle tanfolyamának azonban kétségkívül nagy előnye, hogy ingyenes! :-)

Ha emellett döntenél, akkor bizony igen sokat kell majd szótároznod is. Ebben nagy segítséget jelenthet - ingyen - az alábbi oldal is:

http://www.webszotar.com/nemet-magyar-szotar.html

Külön felhívom a figyelmedet a weboldal jobb alsó sarkában található, az alábbi képen pirossal szegélyezett információkra:

http://screencast.com/t/pEzhd1l6rx

Hasznos időtöltést, örömteli tanulást és sok sikert kívánok!

Címkék: nyelvtudás ingyenes német tanfolyam

Szeret/em!

 2013.01.15. 14:23

Tavaly október végén még csak a meglehetősen speciális 'mosogató németországban' keresőkifejezésre szerepelt a blogom az első találati oldalon:

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/10/25/jo_hir_az_elso_tizben_a_google-ban_ketszer_is

Úgy tűnik, hogy a Google továbbra is szereti a bejegyzéseimet, támogatja a segítő jellegű munkámat ÉS könnyen elérhetővé teszi a hasznos információkat azok számára, akik német nyelvterületen, például a csodálatos Bajorországban szeretnének - mosogatói - munkát vállalni.

Miből gondolom?

Néhány perccel ezelőtt örömmel tapasztaltam, hogy mostanra már a meglehetősen általános 'mosogató' kifejezésre is az első oldalon szerepel a blogom, vagyis az első tízben, több, mint másfél millió (1.610.000) találat közül:

http://screencast.com/t/M5QeXA3jmq

Örvendetesen növekszik a blogom látogatottsága, és az ingyenes német nyelvi tanfolyamomra is sokan jelentkeznek nap mint nap:

http://www.mosogato-nemetorszagban.com/

Köszönet és hála ezért mindazoknak, akik felhívják ismerőseik figyelmét ezekre az ingyenes anyagokra!

Mindez azt jelenti, hogy egyre több érdeklődőnek tudok segíteni abban, hogy mielőbb Németországban dolgozhasson - havi (nettó) több százezer forintért!

Kérlek, hogy a közösségi portálokon megosztásaiddal, illetve emailekkel segíts barátaidnak, ismerőseidnek abban, hogy mielőbb ők is milliomosak lehessenek - mosogatóként!

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/11/03/mosogatobol_milliomos

Címkék: Google mosogatóból milliomos

Döbbenetes adatok

 2013.01.15. 13:38

Néhány adat a Workania internetes állásportál legfrissebb kutatási eredményeiből:

Németül, alapfokon az álláskeresők mindössze 7 százaléka tud, középszinten 2,8%, aktívan azonban már csak 1 (EGY) százaléka beszéli a nyelvet. Felsőfokú nyelvtudást pedig már csak az álláskeresők 0,1 százaléka mert feltüntetni az önéletrajzában.

:-(

A további elképesztő adatokat és a teljes cikket itt találod:

http://www.vg.hu/gazdasag/workania-az-allaskeresok-egyharmada-beszel-idegen-nyelvet-395573

Ha Németországba készülsz, akkor Számodra nem lehet kérdés, hogy megtanulsz-e németül - legalább alapfokon.

Ezzel kapcsolatosan itt a blogon már több lehetséges módszert is ajánlottam figyelmedbe, amelyekkel akár önállóan is szép sikereket érhetsz el.

Felkészülésedet jómagam egy INGYENES tanfolyammal is segítem, amit kifejezetten mosogatóknak készítettem:

http://www.mosogato-nemetorszagban.com/

Ha komoly versenyelőnyre szeretnél szert tenni a többi pályázóval szemben, ha tényleg komolyan gondolod a külföldi munkavállalást, akkor itt az ideje egy kicsit közelebbről is megismerkedni a némettel!

:-)

Címkék: nyelvtudás

Prost Neujahr! :-)

 2012.12.30. 23:56

New Year 13

            (Kép forrása: sxc.hu)

 

 

Ismerős az alábbi cikkben leírt szituáció?

http://hvg.hu/gazdasag/20121227_Ho_vegen_mar_csak_a_halapenzbol_jut_kajar

Ha nem, akkor minden rendben! Gratulálok!

Ha azonban esetleg mégis, akkor csak buzdítani tudlak, hogy gyere ki Németországba dolgozni, akár mosogatni is, hiszen néhány turisztikai szezon, vagy éppen egy-két év alatt igen komolyan meg lehet izmosodni - anyagilag is! :-)

Ezt olvastad már?

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/10/31/oktober_31_takarekossagi_vilagnap

Ha eddig csak a nyelvtudás hiánya tartott volna vissza a külföldi munkavállalástól, akkor mostantól ez sem okozhat problémát:

http://www.mosogato-nemetorszagban.com/

Kérdéseiddel bátran keress, ha tudok, válaszolok, segítek!

A mosogató 100 legfontosabb mondata - letölthető hanganyaggal - INGYEN!

http://www.mosogato-nemetorszagban.com/

Szokatlan módon, a családomtól, szeretteimtől távol, és kemény munkával töltöm a mai szülinapomat.

Ez már önmagában is "felejthetetlenné" teszi a mai ünnepnapot, de azért valami mással is emlékezetessé akartam tenni.

logo_comp.png

Sokan érdeklődtetek már, hogy ismerek-e olyan német nyelvi tananyagot, amit kifejezetten mosogatóknak állítottak össze, ami tehát nem tartalmazza például a szakácsok, pincérek, szobalányok által "kötelezően" megtanulandó szavakat, kifejezéseket.

Mivel ilyet nem ismertem, hát elkészítettem. :-)

Itt megtalálod:

http://www.mosogato-nemetorszagban.com/

Fogadd szeretettel!

Címkék: 100 legfontosabb mondat

Frohe Weihnachten!

 2012.12.23. 17:11

Szeretetteljes, meghitt, békés karácsonyt, örömteli ünnepnapokat és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!

Személyes tapasztalatom ugyan nincs vele, de a videók alapján igen meggyőzőnek tűnik:

http://richpoi.com/cikkek/infotech/magyarul-is-azonnal-fordit-a-beszelo-tolmacsszoftver--video.html

Mosogatóként a mindennapi munkavégzés során aligha lesz lehetőséged használni, de nyugodtabb körülmények között (pl. utazáskor, hivatalos ügyintézéskor, ...) jól jöhetnek a szoftver képességei.

Örömmel várom azok visszajelzését, beszámolóit, akik már használják.

Címkék: tolmács-szoftver

Október végén már írtam arról, hogy a külföldi munkavállalás tényét be kell jelentened különböző hatóságoknak:

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/10/27/breaking_news_oep_es_adohivatali_bejelentes

Akkor az OEP bejelentést részleteztem, most azt mutatom meg, hogyan tudsz eleget tenni ilyen jellegű kötelezettségednek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

Fontos! Az alábbi információk semmi esetben sem tekinthetők a NAV hivatalos állásfoglalásának illetve ajánlásának, pusztán a blogíró személyes tapasztalataira épülnek. Feltétlenül javaslom, hogy az aktuálisan érvényes tudnivalókat bejelentés előtt egyeztesd a NAV ügyfélszolgálati munkatársával vagy praktizáló könyvelővel!

A bejelentéshez mindenek előtt le kell töltened egy ÁNYK-abevjava nevű, nyomtatvány-kitöltő keretprogramot:

http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvany_apeh/keretprogramok/abevjava_install.html

Ennek telepítése után a NAV honlapjának Nyomtatványkitöltő programok nevű oldaláról tudod kiválasztani a szükséges nyomtatványt:

http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok

Ez jelenleg (vagyis a blogbejegyzés időpontjában!!!) a 12T1011 számú nyomtatvány, aminek az első oldala - legalább is a felső része - így néz ki:

http://screencast.com/t/3aoZ6ia0Vg

Ha az első oldal 1.) pontjában a Változásbejelentést-t választod, akkor a program ilyenkor már csak a 01-es és a B jelű lapot engedi majd kitölteni.

Attól nem kell tartani, hogy valamit esetleg lefelejtesz a nyomtatványról, mert ebben az esetben hibaüzenetet kapsz. :-)

A kitöltött nyomtatványt kétféleképpen küldheted be az adóhatósághoz:

1.) Kinyomtatva, aláírva, postai úton - két példányban !!!

2.) Online, közvetlenül a nyomtatványkitöltő programból (illetve) a "Kapcsolat
az Ügyfélkapuval" gombra kattintva. Ehhez persze rendelkezned kell Ügyfélkapu elérhetőséggel!

Online bejelentés esetén értelemszerűen csak egy példányban, vagyis egyszer kell elküldened a kitöltött nyomtatványt. A sikeres beküldésről azonnal visszaigazolást kapsz az email címedre és/vagy az Ügyfélkapud Irattárába.

---

Ha külföldi munkaviszonyod megszűnik, és hazautazol Magyarországra, itthon viszont másnaptól nem keletkezik biztosítási jogviszonyod (akár munkavállalóként, akár vállalkozóként), de ennek ellenére nem szeretnél egészségügyi biztosítás nélkül maradni, akkor ugyanezen a nyomtatványon (Figyelem! A nyomtatvány száma évfordulón megváltozhat!) be tudsz jelentkezni a hazai egészségbiztosítási rendszerbe.

Fontos! Ebben az esetben is kérd szakember tanácsát és/vagy segítségét!

Ezek után a NAV ír majd neked egy határozatot (nem kapkodják el), amiben megállapítják a fizetendő összeget.

Ha biztosra akarsz menni (mert például sürgősen különböző orvosi vizsgálatokra illetve kezelésekre kell járnod), akkor erre a határozatra fölösleges várnod. Az előzetesen a NAV ügyfélszolgálatától megtudakolt, aktuálisan fizetendő összeget (jelenleg havi 6.390 Ft) a NAV honlapjáról letölthető PDF dokumentumban lévő táblázat 6. tétele ("NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla") mellett feltüntetett számlaszámra át is utalhatod.

http://screencast.com/t/4ZiCrzHBP

http://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/szamlaszamok/iban/iban_2012.html

http://screencast.com/t/tEIZHkqe0s

Tipp 1: Praktikus kinyomtatnod és magadnál tartani a bejelentő-nyomtatvány oldalait ÉS az átutalásról készült bizonylatot (ha bankfiókban utalod a pénzt, akkor ilyet úgyis kapsz), hogy bármilyen vizsgálat során igazolni tudd azt, hogy te az adott hónapra biztosítva vagy.

Tipp 2: Ha túl macerásnak találnád a nyomtatványkitöltő program telepítését és használatát, akkor kérd könyvelő segítségét. :-)

A lényeg, hogy a szükséges bejelentéseket időben tedd meg, hiszen különben büntetésre számíthatsz.

Sok sikert! :-)

 

 

Címkék: NAV bejelentés

Meseország? Bajorország!

 2012.12.13. 14:31

Ha ezek a képek sem késztetnek azonnali csomagolásra és indulásra, akkor semmi:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.380608148698931.90690.100002492476251&type=3

:-)

Német nyelvtanulás munkához

 2012.12.12. 00:38

Videómagyarázatokkal, ingyenes ajándékokkal:

http://bit.ly/nemet_nyelvtanulas_munkahoz

 

nemet_kez.jpgAz ajándékok:

1. A hatékony nyelvtanulás 5 alapszabálya, hogy ne felesleges dolgokra pazarold az időd és a pénzed.

2. Egy tanulási technika, ami rávisz a gyorsítósávra.

3. Egy videó, amiből megtudod, mitől fogsz holnapután is emlékezni a ma tanultakra.

4. Egy kérdőszó gyűjtemény, amivel be is tudod gyakorolni a használatukat.

5. Meglepetés ajándék, amit akkor fogsz imádni, ha hadilábon állsz a német nyelvtannal.

 

Látod? Mindent elintézek Neked! :-)

 

 

Címkék: nyelvtanulás gyorsan

Mir ist so kalt!

 2012.12.11. 17:01

Néhány hasznos szó és kifejezés a hideg német télben:

http://www.deutsch-perfekt.com/deutsch-lernen/uebungen-leicht/mir-ist-so-kalt

További könnyen érthető, könnyed olvasni- és hallgatnivalót, játékos nyelvi feladatokat itt találsz:

http://www.deutsch-perfekt.com/niveau/leicht

És itt:

www.achtung-deutsch.com

És persze még további kismillió oldalon ... :-)

Bajorország télen - fotók

 2012.12.11. 15:34

Az ígéret szép szó, ha megtartják - úgy !

Néhány fénykép a mai nap terméséből:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.379836088776137.90548.100002492476251&type=3

Igyekezz ki Németországba, Rád is hasonló szép tájak és élmények várnak! :-)

Immár hivatalosan is bejelentett német lakcímedre rengeteg ingyenes terméket rendelhetsz.

Az alábbi oldal csak egy a sok közül, ahol kedvedre válogathatsz a legkülönbözőbb termékek, termékminták közül:

http://www.planetkostenlos.de/

Különösen ajánlom figyelmedbe a 'Produktproben' menüpontot.

Csak néhány termékcsoport, amit teljesen ingyen, vagy csupán szállítási költségért rendelhetsz:

könyv, hangoskönyv, napilap, folyóirat, szaklap, CD, DVD, receptgyűjtemény, katalógusok, prospektusok, kozmetikumok, póló, zokni, fotóalbum, poszter, ...

Érezd magad otthon új lakóhelyeden, kapj mindennap ajándékot! :-)

Címkék: ingyen CD/DVD

Bejelentkezés német lakcímre

 2012.12.11. 09:48

A szerencsés megérkezés és a (néhány napos?) próbamunka után ideje bejelentkezni németországi lakcímedre vagy tartózkodási helyedre.

Ehhez semmi mást nem kell tenned, mint befáradni a település hivatalába (Rathaus), azon belül a Meldebehörde-be, ahol néhány egyszerű mondattal tisztázod jöveteled célját:

"Grüß Gott! Mein Name ist XY. Seit einem/zwei/drei/... Tag/en arbeite ich hier in Z, im Hotel ABC. Ich möchte mich bei Ihnen anmelden."

A hivatalnok elkéri a személyi igazolványodat (útleveledet), majd néhány perc múlva kézhez kapod az 'ANMELDUNG bei der Meldebehörde' elnevezésű dokumentumot.

Ezzel meg is volnánk, DE!

A bejelentkezéshez praktikus magaddal vinned egy gyönyörűséges igazolványképet (biometrisches Lichtbild) ÉS a munkaszerződésedet is, így a következő - igen fontos - lépést is egy füst alatt elintézheted. 

A hosszabb ideig történő németországi tartózkodáshoz ugyanis hivatalos engedélyre van szükséged, amit egy hosszú nevű űrlap kitöltésével tudsz igényelni.

Ha ez az első alkalom, hogy Németországban munkát vállalsz, illetve még kevesebb, mint öt éve vagy az országban, akkor a hivatalnoktól kapott - hosszú nevű - űrlap "Aufenthaltsanzeige für EU/EWR-Bürger" sora előtt álló kis négyzetbe kell egy X-et tenned, az űrlap további részében pedig a szokásos adatokat (személyes adatok, családi állapot, tartózkodás célja, munkaadó neve, címe, németországi lakcímed) kell értelemszerűen megadni. Esetleg kérhetik a házassági anyakönyvi kivonatot is.

A kitöltött űrlapot és az igazolványképet átadod a hivatalnoknak, aki - a személyi igazolványod és a munkaszerződésed másolatával együtt - továbbítja az anyagodat a területileg illetékes hivatalnak, ahonnan egy-másfél hónap elteltével postázzák Neked az úgy nevezett Freizügigkeitsbescheinigung-ot, amivel a későbbiekben a legkülönbözőbb helyeken tudod hitelt érdemlően igazolni, hogy hivatalos engedéllyel, legálisan tartózkodsz Németországban.

Az egész procedúra nem több mint 15-20 perc - ÉS INGYENES!

Szóval, ha erre hivatkozva akar valaki tőled pénzt kérni (pl. "munkaközvetítő"), az erősen le akar nyúlni (man will dich nur abzocken)!

 

 

Címkék: lakcím-bejelentés

Vonattal gyorsabb!

 2012.12.11. 08:23

Ma reggelre újabb kb. 15 cm friss hó hullott itt Ruhpoldingban, de ahogyan a neten látom, a környező településeken, sőt lényegében egész Dél-Bajorországban is.

Ezért ha mostanában indulnál Bajorországba pl. munkavállalóként, autó helyett - szerintem - praktikusabb a vonatot választanod.

Két ok miatt is:

A Haszon Magazin 2012. november 23-i napindító hírlevelében olvastam az alábbiakat:

"Öt óra lesz a menetidő Budapest és Salzburg között vonattal decembertől. Egy teljesen új gyorsvasútpályát nyitnak meg a Bécsi erdőn keresztül a Duna mentén, amely 20 perccel csökkenti az utazási időt. Két év múlva pedig Bécs megnyitja az új központi pályaudvart - ezzel további 25 percet spórolunk nyugat felé. Az átmeneti pályaudvar révén már 2 óra 10 perc alatt lehet eljutni Bécsbe Budapest-Kelenföldtől, ahová egyébként két év múlva a 4-es metró is becsatlakozik."

Vagyis gyorsabban is utazhatsz, mint eddig, ráadásul szebb útvonalon.

Sőt! Kényelmesebben és "elegánsabban" is:

http://richpoi.com/cikkek/hazai/laptopon-es-okostelefonon-is-bemutathato-a-vonatjegy.html

Az alábbi bejegyzésemet olvastad már?

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/11/24/hurra_utazok

Jó utat és szerencsés megérkezést kívánok!

 

 

Címkék: utazás olcsó menetjegy

Többen érdeklődtek, hogy ismerek-e olyan tananyagot, amit magukkal vihetnének külföldre, hogy ott is folyamatosan fejleszthessék nyelvtudásukat.

Igen, több ilyet is ismerek, és saját pozitív tapasztalataim alapján szeretettel ajánlom őket figyelmedbe:

http://www.relaxa.hu/

http://www.kreativnyelv.hu/start.php

Előnyök:

• akkor használod, amikor éppen ráérsz

• anyanyelvi kiejtést hall(gat)hatsz

• egyéni tempódban haladhatsz

• másokhoz nem kell alkalmazkodnod.

Elsőre ugyan talán nem tűnnek olcsónak, de még mindig jobban megéri ezeket használnod, mint külföldön nyelviskolába vagy nyelvtanárhoz járni.

Örömteli és eredményes tanulást kívánok!

Címkék: nyelvtudás nyelvtanulás gyorsan ingyenes német tanfolyam

Csak stílusosan ...

 2012.12.08. 23:08

... egy QRva (pardon) jó ötlet kapcsán:

Az ötletet, mellyel még ütősebbé teheted az önéletrajzodat illetve álláspályázatodat, itt találod:

http://www.penzcentrum.hu/karrier/sok_allaskereso_nem_is_hallott_errol_pedig_segithet.1034502.html

Ha látsz benne fantáziát, akkor - például - a következő webhelyen el is készítheted a saját mobilkódodat:

http://qr-kod.hu/

Címkék: önéletrajz QR-kód

Téli csoda(szép)

 2012.12.08. 01:44

fenykep4539_1354927306.jpg_1944x2592

Német könyv kezdőknek

 2012.12.08. 00:04

Úgy tűnik, érdemes volt elindítani a blogot, mert igen sokan keresnek meg kérdéseikkel.

(Csak azt nem értem, hogy miért nem a blogon teszik ezt, ahol valószínűleg másokat is érdekelne az adott kérdéskör. Na, mindegy.)

Többen is kérdezték már, hogy teljesen kezdőként milyen könyvből érdemes tanulni a németet.

A válaszom elég prózai: amelyik tetszik Neked.

Mivel ez nem túl "szakmai" (de legalább hasznos :-) válasz, figyelmedbe ajánlok egyet a temérdek kapcsolódó weboldal közül, ahol sok egyéb érdekes infót is találsz a német nyelvről - különösen a blogon:

http://nemet-tanulas.hu/kezdoknek/hogyan-kezdj-el-nemetul-tanulni

Hamarosan további infókkal jelentkezem e témában.

Addig is elevenítsd fel azt a több száz német szót, amit tanulás nélkül is biztosan ismersz:

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/11/25/tobb_szaz_nemet_szo_amit_nem_kell_megtanulnod

Viel Spaß! :-)

Hat másodperc

 2012.12.05. 23:43

Nem sok.

Egy felmérés szerint azonban egy tapasztalt HR-es ennyi idő alatt dönti el az önéletrajzod alapján, hogy alkalmas vagy-e az adott munkára, avagy sem.

További infókat itt találsz:

http://goo.gl/nJ3Z4

Ha ez tényleg így van, akkor érdemes ismételten elolvasnod az alábbi bejegyzésemet:

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/11/08/tunj_ki_a_tomegbol_442#more4896850

Az egyik kedvenc videóm

 2012.12.05. 14:45

Biztosan sokan rájönnek, miért is osztom meg ezen a blogon …

 

 

Friss állásajánlatok!

 2012.12.04. 08:26

Mosogatóknak:

http://goo.gl/sHTJ0

Az oldal használatával kapcsolatosan érdemes megnézni az alábbi bejegyzésemben lévő videót:

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/11/07/allaskereses_a_jobborse_portalon_video

Azt csiripelik, ...

 2012.12.04. 07:57

... hogy a mosogató lépést tart a korral és mostantól a Twitteren is elérhető, természetesen @nemetorszagban :-)

Címkék: Twitter

Nagy lehetőség!

 2012.12.03. 22:02

Azoknak, akik jönnének is Bajorországba, meg nem is:

"Néha annyira ragaszkodunk az életmódunkhoz, hogy visszautasítunk egy nagy lehetőséget, mert nem tudjuk, miként éljünk vele." (Paulo Coelho)

 

 

Sokan fejezték már ki köszönetüket a blogon található hasznos információkért. Egyúttal többen meg is kérdezték, hogy miért nem kérek érte pénzt.

"Megnyugtatásukra" :-) közlöm, hogy már készül fizetős termékem, ami egy német-magyar nyelvű kifejezés- és párbeszédgyűjtemény lesz, mindazoknak, akik német nyelvterületen szándékoznak munkát vállalni. Benne egy kifejezetten mosogatóknak szóló fejezettel. De erről majd később.

Válaszom filozofikus részét pedig inkább Boér Tamás egyik hírleveléből kölcsönzöm:

---

"Lekötelezett helyett legyél inkább hálás

Mert a hála egy érzés, ami mindenkinek jó (de főleg neked).

Kedves Zsolt,

A múltkoriban többször is előfordult, hogy valaki lekötelezettnek érezte magát irántam. Legalábbis ezt mondta, vagy ez volt leírva egy e-mailben.

A lekötelezettséget én úgy értelmezem, hogy akitől kaptam valami jót, (valamilyen segítséget vagy tanácsot vagy ajánlást stb.), én az illető irányába vagyok lekötelezett, ami azt feltételezi, hogy szándékom valamilyen formában viszonozni az illető felé azt, amit kaptam.

Ha viszonoztam, akkor egálban vagyunk, és ezzel a lekötelezettség meg is szűnt.

(A dolog „le van tudva”.)

Jól sejtem, hogy ez a tipikus gondolkodás?

Ez nem annyira bőség-szemléletű, mint hálásnak lenni.

Példa: futball. Az egyik játékos a labdát a másiknak passzolja.

A másik – „jaj de rendes, ide passzolta nekem a labdát” – lekötelezettnek érzi magát.

„Adjak neki én is” – gondolja, majd visszapasszolja a labdát.

Folytassam?

Abszurd ilyent gondolni, de ebben a felállásban minden „oda” passzt egy „vissza” passz követ. Így végső soron csak ez a két játékos fog „játszani” a pályán, a többiek passzívan szemlélik őket – úgy, hogy soha labdához nem jutnak.

A példa erőltetett, de pont ez történik akkor, amikor a szívesség csak két ember között "vándorol" oda-vissza.

A „lekötelezettnek lenni” erről szól: annak akarsz viszonozni, akitől kaptál. És amikor sikerül, elégedett vagy - miközben a többieket el is felejted.

Ezért javaslom a lekötelezettség helyett, hogy egyszerűen légy hálás. ÉREZD magadban a hálát, és vedd észre, hogy nem vagy egyedül és az élet felkínálja a segítséget, amikor arra szükség van.

A magadban táplált hála jegyében pedig azon igyekezz, hogy a magad módján Te is adj valakinek valamilyen szívességet, segítséget, támogatást, bármit. Így „a labda” mindenkihez eljut, és lesz belőle egy izgalmas "focimeccs", mindenki megelégedésére.

Nem beszélve arról, hogy aki „kezdte az egészet”, ahhoz a „labda” (vagy a hála valamilyen formában) biztos, hogy vissza fog jönni – megsokszorozva.

A karriered, vállalkozásod szolgálatában:

Tamás"

---

Boér Tamás további életjavító bölcs gondolatait és ajándékait itt találod:

http://www.sikertervezes.com/

Hasznos időtöltést kívánok!

Német folyószámla

 2012.12.03. 06:21

• Ingyenes és kényelmes számlanyitás

• Ingyenes számlavezetés

• Ingyenes készpénzfelvételi lehetőség akár több (tíz)ezer bankautomatából

• 50-100 Euro jóváírás

... hogy csak néhányat említsek azon előnyök közül, amelyekkel Téged is csábítanak a németországi online bankok.

Még mielőtt végleg elcsábulnál, érdemes és fontos elolvasni az előző bejegyzésemből elérhető weboldalon szereplő fantasztikus ajánlatokhoz tartozó APRÓ BETŰS részeket.

Az ígért jóváírás például - általában - csak 3-6 hónap után jelenik majd meg a számládon, az ingyenesség - egyik - feltétele pedig az, hogy havonta érkezzen a számládra meghatározott összegű (munkabér jellegű) átutalás. Ha pedig mégis csak személyesen szeretnél / kellene intézned valamit, akkor ne lepődj meg, ha egyik-másik bankban, sok esetben nem kevés díjat számolnak majd fel. 

Ettől függetlenül - bankolási szokásaidtól és igényeidtől függően - biztosan találsz majd olyan ajánlatot, amelyik tökéletesen megfelel Neked.

Én végül is egy "klasszikus" folyószámla mellett döntöttem, melyet a Sparkasse banknál nyitottam, az alábbi feltételekkel:

http://goo.gl/VkTFN

Az engem érintő tranzakciók itt is ingyenesek, így a magyar számlára történő átutalás is, a szomszéd épületben működő bankfiók előterében pedig éjjel-nappal hat (!) automatán intézhetem banki ügyeimet, többek között ingyenesen kinyomtathatom a számlaegyenlegemet. És persze itt is van lehetőség online bankolásra.

Végezetül egy nagyon fontos infó: Németországban nem sokra mégy az otthoni bankkártyákkal és hitelkártyákkal. Az üzletek itt elsősorban az úgy nevezett V-Pay típusú (ec-kártyának is nevezett) bankkártyát fogadják el:

http://www.vpay.com/media/german.wvx

 

 

Címkék: Girokonto V-PAY bankkártya német folyószámla

Internetes bankolás

 2012.12.03. 01:18

Az első havi fizetésedért még dolgozni kell "egy kicsit", így még bőven van időd arra, hogy alaposan feltérképezd a németországi bankok jobbnál jobb kínálatát:

http://goo.gl/mMBGB

(A németországi számlanyitásra hamarosan visszatérek.)

Addig is egy kis segítség azoknak, akik magyarországi pénzügyeiket külföldi tartózkodásuk idején is szeretnék kézben tartani. Jómagam az OTPdirektet használom, erről tudok írni.

Infók az OTPdirektről:

https://www.otpbank.hu/portal/hu/MKV/OTPdirekt/Interneten/Elonyok

Ahhoz, hogy az OTP internetes banki rendszerében kedvedre tudj pénzt lekötni, átutalni, ..., regisztrál(tat)nod kell egy német T-Mobile (vagy T-Mobile partner) telefonszámot.

Ezt a legegyszerűbben a 0036-1-3-666-666-os számon teheted meg (4-es mellék).

(Ha már előfizettél a Skype-nál például a - korábban már ajánlott - Korlátlan Európa csomagra, akkor hívásod ingyenes.)

A beazonosításhoz a rendszer kérni fogja a:

- 10 számjegyű azonosítódat

- 3 számjegyű kódodat

- 7 számjegyű egyedi ügyfél-jelszavadból 3 számot.

Ha ezeket nem ismered, akkor először is ezeket tudakold meg az ügyfélszolgálat munkatársától.

Beazonosítás után az ügyintézővel közlöd a német (mobil) telefonszámodat (a körzetszám előtt NEM kell NULLA), és néhány másodperccel később akár már be is léphetsz az online banki felületre.

A belépéshez valamint a tranzakciókhoz szükséges elektronikus aláírás-kódot ezentúl a német telefonszámodra küldik - FELÁR NÉLKÜL.

(Az aktuális díjakról és tudnivalókról mindenképpen érdeklődj az ügyfélszolgálat munkatársánál!)

Címkék: OTPdirekt

Rudi der Gipfelstürmer

 2012.11.30. 21:29

Ismét hó borítja az alpesi tájakat.

Ha kinézel a szobád ablakából, akkor Te is láthatod. :-)

Ha esetleg még nem találtál magadnak - havi százezreket érő - munkalehetőséget, akkor vigasztalódj az alábbi játékkal:

rudi.pngA kép forrása - és egyben a játék lelőhelye: 

http://www.spielaffe.de/Spiel/Rudi_Gipfel_Stuermer

Előbb-utóbb majd csak sikerül - munkát találni illetve a Mikulás bácsi rénszarvasával minél több pontot összegyűjteni! :-)))

 

Címkék: játék