A legutóbbi bejegyzésemben is említett Jobbörse állásportál használatát bemutató videómmal kapcsolatosan többen is érdeklődtek, további infókat kérve az első hirdetésben látható "Gesundheitspass"-ról.

Mivel a téma mindenkit érint, aki Németországban konyhai munkát vállal, ezért röviden itt osztom meg az ezzel kapcsolatos ismereteimet.

A Gesundheitspass, ami "Rote Karte" ("Piros lap"), illetve "Gesundheitszeugnis" ("Egészségi igazolás") néven is ismert, nem más, mint egy egészségügyi kiskönyv, amelyben a különböző orvosi vizsgálatokat jegyezték fel. A munkavállaló ezzel tanúsíthatta a munkaadó felé, hogy nem szenved olyan - például fertőző - betegségekben, amelyek egyértelműen kizárnák a konyhai munkavégzésből. 

Bár az álláshirdetésekben még gyakran találkozhatsz ezzel a kifejezéssel, 2001 elején ezen hivatalos "orvosi igazolás" megszűnt, helyette mindössze egy oktatáson (Belehrung für den Umgang mit Lebensmitteln) kell részt venned ahhoz, hogy német nyelvterületen valamilyen konyhai tevékenységet vállalj.

Ezt az oktatást a területileg illetékes egészségügyi hivatal (Gesundheitsamt), vagy a hivatal által kijelölt (házi)orvos végzi.

Az oktatás során alapvető információkat hallhatsz az élelmiszerek feldolgozása során betartandó legalapvetőbb higiéniai szabályokról (Lebensmittelhygiene) illetve azon kizáró okokról (betegségekről), amelyek alapján ideiglenesen vagy véglegesen eltiltanak az ilyen jellegű munkáktól.

Az oktatásra előzetesen jelentkezned kell (einen Termin vereinbaren). A fejtágításért "természetesen" fizetned is kell, általában 12-40 euró közötti összeget. (Jobb esetben a munkáltató átvállalja.)

Az oktatás végén kiállított igazolás "Bescheinigung des Gesundheitsamtes nach § 43 Abs. 1 Nr. 1 Infektionsschutzgesetz" tulajdonképpen korlátlan ideig érvényes, de:

- az igazolást (annak másolatát) legkésőbb az első hivatalos munkanapodon be kell mutatnod, át kell adnod a munkáltatódnak,

- munkába álláskor az igazolás nem lehet három hónaptól régebbi (így pl. munkáltatóváltás esetén lényegében újabb igazolást kell szerezned),

- évente (legalább egyszer) kötelező részt venned a munkáltató által szervezett, "házon belüli" ilyen témájú oktatáson.

A fentebb megadott német nyelvű kifejezések alapján további hasznos információkat találhatsz a világhálón.

Néhány ezek közül:

- http://de.wikipedia.org/wiki/Gesundheitspass

- http://www.helpster.de/gesundheitspass-beantragen-so-macht-man-es_20139#anleitung

- http://www.gutefrage.net/frage/neuer-arbeitgeber---neuer-gesundheitspass

Fontos!

A fenti információk a rendelkezésemre álló ismereteken, saját tapasztalataimon alapulnak, semmiképpen sem tekinthetők hivatalos állásfoglalásnak. A témával kapcsolatosan mindenképpen egyeztess a (leendő) munkaadóddal illetve a területileg illetékes egészségügyi hivatallal!

Jó egészséget kívánok! :-)

Címkék: Gesundheitspass Belehrung Lebensmittelhygiene

A bejegyzés trackback címe:

https://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr315459125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása