Október végén már írtam arról, hogy a külföldi munkavállalás tényét be kell jelentened különböző hatóságoknak:

http://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/2012/10/27/breaking_news_oep_es_adohivatali_bejelentes

Akkor az OEP bejelentést részleteztem, most azt mutatom meg, hogyan tudsz eleget tenni ilyen jellegű kötelezettségednek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

Fontos! Az alábbi információk semmi esetben sem tekinthetők a NAV hivatalos állásfoglalásának illetve ajánlásának, pusztán a blogíró személyes tapasztalataira épülnek. Feltétlenül javaslom, hogy az aktuálisan érvényes tudnivalókat bejelentés előtt egyeztesd a NAV ügyfélszolgálati munkatársával vagy praktizáló könyvelővel!

A bejelentéshez mindenek előtt le kell töltened egy ÁNYK-abevjava nevű, nyomtatvány-kitöltő keretprogramot:

http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvany_apeh/keretprogramok/abevjava_install.html

Ennek telepítése után a NAV honlapjának Nyomtatványkitöltő programok nevű oldaláról tudod kiválasztani a szükséges nyomtatványt:

http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok

Ez jelenleg (vagyis a blogbejegyzés időpontjában!!!) a 12T1011 számú nyomtatvány, aminek az első oldala - legalább is a felső része - így néz ki:

http://screencast.com/t/3aoZ6ia0Vg

Ha az első oldal 1.) pontjában a Változásbejelentést-t választod, akkor a program ilyenkor már csak a 01-es és a B jelű lapot engedi majd kitölteni.

Attól nem kell tartani, hogy valamit esetleg lefelejtesz a nyomtatványról, mert ebben az esetben hibaüzenetet kapsz. :-)

A kitöltött nyomtatványt kétféleképpen küldheted be az adóhatósághoz:

1.) Kinyomtatva, aláírva, postai úton - két példányban !!!

2.) Online, közvetlenül a nyomtatványkitöltő programból (illetve) a "Kapcsolat
az Ügyfélkapuval" gombra kattintva. Ehhez persze rendelkezned kell Ügyfélkapu elérhetőséggel!

Online bejelentés esetén értelemszerűen csak egy példányban, vagyis egyszer kell elküldened a kitöltött nyomtatványt. A sikeres beküldésről azonnal visszaigazolást kapsz az email címedre és/vagy az Ügyfélkapud Irattárába.

---

Ha külföldi munkaviszonyod megszűnik, és hazautazol Magyarországra, itthon viszont másnaptól nem keletkezik biztosítási jogviszonyod (akár munkavállalóként, akár vállalkozóként), de ennek ellenére nem szeretnél egészségügyi biztosítás nélkül maradni, akkor ugyanezen a nyomtatványon (Figyelem! A nyomtatvány száma évfordulón megváltozhat!) be tudsz jelentkezni a hazai egészségbiztosítási rendszerbe.

Fontos! Ebben az esetben is kérd szakember tanácsát és/vagy segítségét!

Ezek után a NAV ír majd neked egy határozatot (nem kapkodják el), amiben megállapítják a fizetendő összeget.

Ha biztosra akarsz menni (mert például sürgősen különböző orvosi vizsgálatokra illetve kezelésekre kell járnod), akkor erre a határozatra fölösleges várnod. Az előzetesen a NAV ügyfélszolgálatától megtudakolt, aktuálisan fizetendő összeget (jelenleg havi 6.390 Ft) a NAV honlapjáról letölthető PDF dokumentumban lévő táblázat 6. tétele ("NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla") mellett feltüntetett számlaszámra át is utalhatod.

http://screencast.com/t/4ZiCrzHBP

http://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/szamlaszamok/iban/iban_2012.html

http://screencast.com/t/tEIZHkqe0s

Tipp 1: Praktikus kinyomtatnod és magadnál tartani a bejelentő-nyomtatvány oldalait ÉS az átutalásról készült bizonylatot (ha bankfiókban utalod a pénzt, akkor ilyet úgyis kapsz), hogy bármilyen vizsgálat során igazolni tudd azt, hogy te az adott hónapra biztosítva vagy.

Tipp 2: Ha túl macerásnak találnád a nyomtatványkitöltő program telepítését és használatát, akkor kérd könyvelő segítségét. :-)

A lényeg, hogy a szükséges bejelentéseket időben tedd meg, hiszen különben büntetésre számíthatsz.

Sok sikert! :-)

 

 

Címkék: NAV bejelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr474965039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása