Variációk álláskeresésre

 2012.11.06. 23:07

Miután - AKÁR INGYEN - nyelvi ismeretekkel is felvértezted magad (olvastad a bejegyzésemet az ingyenes nyelvtanfolyamokról?), és a gasztronómiai szótárból már megtanultál (jó)néhány hasznos szót és kifejezést leendő munkáddal kapcsolatosan, ideje megismerkedni a konkrét és aktuális állásajánlatokkal.

Lássuk, hol találsz ilyeneket!

 

1.) Munkaközvetítő cégek

Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy egy erre szakosodott cég segítségével találj munkát magadnak külföldön, különösen, ha első alkalommal tervezed e célból hosszabb-rövidebb időre elhagyni kis hazánkat.

Ezen cégek ideális esetben a teljes álláskeresési folyamatban segítenek neked, az állásajánlatoktól kezdve, a hivatalos ügyintéséken át a munkajogi tanácsadásig.

Érdemes alaposan utánajárni, mire terjed ki a segítségnyújtásuk, és milyen feltételekkel vállalják azt.

Fontos: tudomásom szerint a magyarországi magán-munkaközvetítők a hatályos jogszabály értelmében tevékenységükért a munkát keresővel szemben díjat, költséget NEM SZÁMOLHATNAK FEL.

Lásd az alábbi jogszabály 10. paragrafusának (3) pontját:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100118.KOR

A Magyarországon működő magán munkaerő-közvetítők listáját a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapjáról érheted el:

http://www.afsz.hu/engine.aspx?page=allaskeresoknek_magan_munkakozv_listaja

A listán NEM szereplő cégek, személyek munka-ajánlataival szerintem NEM érdemes foglalkoznod.

Érdemes olvasni a kapcsolódó fórumokat is!!! (Csak egy a sok közül: http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=kulfoldimunka&id=1151417136)

Alapos utánajárással biztosan találsz szabályosan működő, korrekt közvetítő céget!!!

 

2.) Álláshirdetések

Az internetes állás- illetve apróhirdetési portálokon megjelenő állásajánlatok jelentős részét ugyan munkaközvetítők hirdetik, de sok olyan ajánlattal is találkozhatsz, amelyeket egy-egy munkaadó töltött fel az adott adatbázisba, de ettől még fontosabb, hogy közvetlen kapcsolattartóként is az adott (munkaadó) cég tulajdonosa, személyzeti ügyintézője vagy egyéb munkatársa szerepel. 

Én ezt az utat választottam.

Ehhez azonban nem árt a (jó) nyelvtudás és persze a tájékozottság - például a különböző hivatali teendőkkel kapcsolatosan.

Bizonyára Te is számos - magyar illetve német nyelvű - állásportált ismersz, ezért én most csak kettőre hívnám fel a figyelmedet:

Az egyik az EURES, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja, ahol jelenleg több, mint 1 millió (!!!) aktuális álláshirdetés közül válogathatsz:

http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?lang=hu&acro=links&catId=61&parentCategory=61&orgTypeId=61&parentId=0

Az alábbi oldalon különböző szűrőkkel kereshetsz a kedvedre való munkalehetőségek között:

http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=job&lang=hu&catId=482&parentCategory=482

Egy érdekesség: a bejegyzés írásának időpontjában csak Bajorországban 62.874 állást kínálnak, ebből 6.000-et (!!!) kifejezetten a szálloda- és vendéglátóiparban illetve a személyi szolgáltatások területén (pl. idősgondozás) elhelyezkedni kívánó munkakeresőknek.

•• A másik a Német Munkaügyi Hivatal központi állásportálja, a JOBBÖRSE - amit egyébként az EURES honlapról is elérsz:

http://jobboerse.arbeitsagentur.de/

A következő bejegyzésemben ez utóbbit mutatom majd be egy kicsit részletesebben, mivel én itt találtam meg jelenlegi állásomat. :-)

 

3.) Ismerősök

Olykor hajlamosak vagyunk elfeledkezni a legkézenfekvőbb megoldásokról, pedig le merném fogadni, hogy barátaid, ismerőseid, vagy éppen rokonaid között, vagy éppen az ő ismeretségi körükben is vannak egy páran (vagy akár sok százan), akik jelenleg külföldön dolgoznak.

Kérd a segítségüket! Érdeklődj, hogy keresnek-e náluk munkaerőt, esetleg tudna-e ajánlani olyan vállalkozást, amelyikről úgy sejti vagy akár biztosan tudja is, hogy bizonyos pozíciókra további kollégákat keresnek.

Tipp: Nálunk Ruhpoldingban például most épül egy pékség és cukrászda, amelyik az építési területet határoló dróthálón öles betűkkel hirdeti a - 2013 tavaszától - betöltendő pozíciókat.

Persze nem bízták a véletlenre, a neten is megtalálod a hirdetésüket:

http://www.baeckerei-schuhbeck.de/jobs.htm

 

4.) Rejtett, meg nem hirdetett állások

Ha az előző három pont alapján esetleg nem járnál sikerrel, akkor se add fel, sőt ekkor kezdődik csak az igazi meló!

Október 27-i bejegyzésemben figyelmedbe ajánlottam Baráth András (gerillaoneletrajz.hu) ingyenes online előadását. Ha Te is láttad, akkor biztosan megütötte a füledet, hogy a cégeknél a rejtett állások aránya általában eléri az 5%-ot.

Ezek csak arra várnak, hogy egy minden szempontból megfelelő szakember "bekopogjon" a cégvezető ajtaján ...

Szóval: válassz ki egy turisztikailag frekventált területet vagy nagyvárost (Allgäu, Chiemgau, München, ...) és az internet segítségével módszeresen derítsd fel az ott működő vállalkozásokat.

Készíts egy frappáns és hiteles önéletrajzot és kísérőlevelet, majd emailben vagy postai úton küldd el pályázati anyagodat a különböző szállodáknak, éttermeknek és egyéb (turisztikai) vállalkozásoknak.

A tevékenység időigényes, de - Baráth András szerint - eredményes! És ez a lényeg! :-)

Sok sikert kívánok!

U.i.: Blogom olvasói nevében előre is köszönöm a további ötleteket, jól bevált álláskeresési tippeket!

 

Címkék: álláskeresés EURES JOBBÖRSE rejtett állások

A bejegyzés trackback címe:

https://mosogato-nemetorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr34889440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása